Начин живота

Разлике између успјешних и неуспјешних људи


Дејв Керпен, “CEO” бренда “Likeable Local” и аутор књиге „Умјетност људи“ подијлио је на друштвеним мрежама разгледницу коју му је један бизнисмен послао 2014. године. Управо на тој разгледници издвојене су разлике између успјешних и неуспјшених људи, а Дејв каже да је то имало велики утицај на њега.

„Због те разгледнице сам преиспитивао вриједности у које вјерујем и свакодневно ме подсјећала на понашање и навике за које сам знао да морам да усвојим да бих постао успјешан“, рекао је Керпен.

Ево којих десет разлика је издвојено на тој разгледници.

  1. Успјешни људи прихватају промјене, неуспјешни се плаше промјена.

С обзиром на брзину којом се свијет мијења и на брзину којом технологија напредује, морамо да будемо спремни да прихватимо промјене, да се адаптирамо, а не да их се плашимо, скривамо од њих или их поричемо. Успјешни људи су спремни на промјене, објашњено је на разгледници.

  1. Успјешни људи разговарају о идејама, неуспјешни људи разговарају о људима.

Умјесто да троше вријеме оговарајући људе – а то нигдје не води – успјешни људи разговарају о идејама. Размјењивање идеја им помаже да расту и напредују.

  1. Успјешни људи прихватају одговорност за неуспјехе, неуспјешни криве друге.

Сви, па чак и они најсупјешнији се суочавају са успонима и падовима у свом послу и животу уопште. Али, они који су успјели су ту гдје јесу добрим дијелом захваљујући томе што су прихватали одговорност за грешке и трудили се да из тога науче. Сваљивање кривице на друге не рјешава ништа.

  1. Успјешни људи признају заслуге других, а неуспјешни се „ките туђим перјем“.

Тиме што дозвољавају другима да заблистају и да имају свој тренутак, успјешни људи мотивишу друге да раде боље, а то на крају и њих чини бољим лидером или бољим тимским играчем, у зависности од ситуације.

  1. Успјешни и другима желе успјех, неуспјешни се надају да нико неће успјети.

Не можете да будете успјешни ако сте у тиму који губи. Зато успјешни људи не покушавају и не желе да „минирају“ друге, већ желе да и њихови сарадници буду све успјешнији и бољи.

  1. Успешни питају како могу да помогну другима, неуспјешни питају како да помогну себи.

Умјесто питања: „Можеш ли да ми помогнеш“, они питају: „Могу ли да вам помогнем?“.

Ако понудите људима помоћ, више ће вас цијенити, а веће су и шансе да ће бити ту за вас ако вам евентуално затреба помоћ.

  1. Успјешни људи траже оно што желе, неуспјшени се плаше неуспјеха.

Не дозволите да вас могућност неуспјеха спријечи да тражите оно што желите. Замислите колико прилика може да вам промакне у животу само зашто што се плашите да можда нећете успјети?

  1. Успјешни људи разумију себе, неуспјешни се не преиспитују.

Тачније, да бисте били успјешни потребно је да будете способни да разумијете своје подсвјесне жеље, да знате шта може да утиче на ваше расположење и какав начин интеракције са другима вам највише одговара.

  1. Успјешни људи увијек слушају, неуспијешни превише причају.

Најпотцјењенија особина у свијету бизниса, друштвених мрежа, али и приватног живота је – слушање. Што мање причамо, то су веће шансе да убиједимо људе да је наша идеја добра, али и да им се ми свидимо.

  1. Успјешни људи имају позитиван став, неуспјешни су често негативни.

Позитиван став и добро расположење су „заразни“, посебно када је ријеч о лидерству. Ако зрачите позитивном енергијом, привући ћете људи који желе да буду и да се осјећају као ви.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!