Породица

У Републици Српској рођена хиљадита беба зачета вантјелесном оплодњом


Хиљадита беба зачета вантјелесном оплодњом у Републици Српској рођена је у понедјељак, 30. октобра 2017. у Бањалуци. Беба је рођена здрава , дугачка 51цм и тешка 3050г. Марија је прво дијете мами Александри и тати Горану, а бебу су покушавали да добију скоро пет година. Успјели су из трећег покушаја вантјелесне оплодње, уз највећу помоћ и подршку др Бранкице Ђукић-Кукољ и ембриолога Милице Гверо и Саше Вујнића, те анестезиолога прим. др Здравка Јосиповића. Радост због Маријиног рођења прелази и границе Републике Српске. Мајку Александру претходно је у Београду оперисао проф. др Александар Љубић, а све прогнозе колега у погледу могућности да Александра изнесе трудноћу до краја биле су скептичне. Побједнички тим наглашава да је мама Александра побиједила негативне прогнозе изузетном упорношћу, позитивним приступом и енергијом.

Прва беба зачета процедуром вантјелесне оплодње обављене у Републици Српској рођена је 8. децембра 2003. године у Бањалуци. Поступак је тада радила проф. др Сања Сибинчић. Тим проф. Сибинчић и институције Републике Српске од 2007. године заједно развијају услугу вантјелесне оплодње у Републици Српској, с посебним заједничким циљем да свим паровима који имају проблем стерилитета буде доступна могућност да остваре потомство.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је данас честитку поводом рођења хиљадите бебе, зачете вантјелесном оплодњом у Српској.

Предсједник Српске је родитељима свих хиљаду беба, рођених вантјелесном оплодњом у Републици, честитао на храбрости и истрајности да остваре потомство и поклоне Српској највредније од себе – нови живот.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!