Култура

ОШ Свети Сава: 14 година новинарске секције (ВИДЕО)


Школа Свети  из Билеће једна је од ријетких основних школа у Херцеговини која има свој часопис и то са традицијом дугом 14 година.

Школске новине, које излазе под именом „Житије“, уређују ученици чланови новинарске секције.

У овом послу, како кажу, уживају а неки од њих већ размишљају да постану новинари.

„Обожавам ову секцију зато што је то још један начин да покажем своју креативност. Највише волим да радим забавну страну, да пишем о познатим личностима и занимљивости“, каже Елена Табаковић која је члан секције.

Школске новине излазе једном годишње а тираж им је око 400 примјерака.

На двадесетак страна са много фотографија, ученици могу да прочитају све важне вијести и занимљивости које су обиљежиле школску годину.

Директор школе Миодраг Парежанин каже да би се часопиш штампао чешће када би за то било финансијске могућности.

„Читав школски часопис уређују дјеца, што јесте поента да се дјеца и на тај начин укључе у рад школе кроз новинарску секцију коју воде наставници. Секцију воде наставница Мирјана Сворцан а техничку помоћ и смијернице пружају нставници информатике Јелена Вујовић и Бранко Бабић, али дјеца одрађују и тај дио посла“, истиче Парежанин.

Часопис излази сваке године у августу а сви ученици и запослени у овој школи добијају бесплатан примјерак.

„Обично нађемо спонзоре за штампање часописа. Помагали су нам многи људи, многи Билећани који живе и раде у Србији па ево могу искористити прилику ако је неко заинтересован, и у могућности је, да помогне штампање овог броја“, каже Парежанин.

У изради часописа укључени су и ученици из подручних одјељења са Меке Груде и Дивина. Они на двије странице школског листа прдестављају успјехе и догађаје који обиљеже годину у њиховим школама.

Извор:ЕЛТА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!