Привреда

Угрожена производња струје, акумулације на минимуму (ВИДЕО)


Ова година ће сигурно бити уписана као једна од најтежих година за домаћи хидро-енергетски систем.

Све акумулације су на минимуму, а струја се тренутно производи само у термо-електранама Гацко и Угљевик. Из Електропривреде, ипак, тврде да уредно снабдијевање потрошача, ни током зиме, неће бити доведено у питање.

Билећка акумулација готово да се више не може ни назвати језером. Количина воде је на коти од 352, 5 метара, што је свега пола метра изнад нивоа на којем агрегат уопште може да ради. Та резерва чува се за случај да нека од термоелектрана испадне из система.

У свим хидроелектранама у Српској производња је чак нижа и од ребалансираног плана, и износи 92 %. Термоелектране одржавају какву такву равнотежу.

У Електропривреди кажу да тренутно не увозе електричну енергију, већ се систем ослања на производњу из Гацка и Угљевика. Тврде и да с доласком зиме потрошачи у Српској не би требало да осјете било какав недостатак струје.

У Хидроелектранама на Требишњици кажу да је ова сушна година најтежа, не само од изградње овог система, него од када се на овом подручју уопште мјере падавине. Свака вијест о доласку кише за хидронергетичаре је добра, јер би и минимални дотоци побољшали ситуацију.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!