Друштво

Видео шетња кроз потопљено село Паник


Повлачењем воде због вишемјесечне суше из Билећког језера изрониле су куће, бунари и дворишта села која су потопљена да би се направила хидроакумулација за потребе производње струје. Једно од потопљених села је и село Паник.

Старији мјештани сјећају се чак и становника потопљеног села који су прије 50 година заувијек морали да напусте своје домове због изградње бране и језера, као и распореда кућа и осталих објеката који су ту постојали.

50 година је прошло, сјећања и даље живе а  мишљења народа су подијељена. Да ли је комунистичка власт потопила Чепелицу, Мируше, Паник, Орах и Задубље због тадашњег индустријског развоја бивше државе који је имао потребу за све већом количину електричне енергије или, како поборници терија завјере мисле, због „потапања историјских чињеница“ остаће нам заувијек непознато.

Што се Билећког језера тиче, оно као и цијели слив Требишњице, обилује изузетним локалитетима за роњење. Спортски рониоци  у дубинама нашег језера могу да виде читаво једно мјесто – куће, путеве, цркве, гробља, али и фантастични крашки подводни рељеф.

Билећа online

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!