Друштво

Извјештавање о теми родно заснованог насиља. Искључимо насиље – Медији против насиља над женама.

Подијели...


“Већина жена које због преживљеног насиља постану кориснице сигурне куће нису економски независне, стога су за њих програми економског оснаживања изузетно важни”, поручила је Азра Хасанбеговић из Удружења “Жена БиХ” на радионици “Извјештавање о теми родно заснованог насиља” која је данас одржана у Мостару.

Хасанбеговић је истакла да у судским процесима који третирају родно засновано насиље велики проблем представља одгађање рочишта те олакшавајуће околности на које се често позива одбрана.

На једнодневном тренингу било је говора и о институционалном и правном контексту који третира родно засновано насиље, као и о етичком и професионалном новинарском приступу извјештавању о насиљу над женама и дјевојчицама.

Новинарка и активисткиња Милкица Милојевић оцијенила је како су ријетки медијски извјештаји који насиље над женама и дјевојчицама третирају као друштвени проблем. “Родно засновано насиље је превасходно дискриминација и кршење људских права. Извјештавати етички о овом друштвеном проблему није само наша професионална и грађанска, него и законска обавеза”, поручила је Милојевић.

Извршна директорица Вијећа за штампу Љиљана Зуровац, представљајући доминантне медијске обрасце у приступу теми родно заснованог насиља, оцијенила је како је у великом броју медијских извјештаја присутно тотално претјеривање и нарушавање приватности само да би се наслови што боље пласирали.

“Медијски садржаји о теми родно заснованог насиља углавном се, нажалост, објављују тек када дође до крајњих трагичних резултата дугогодишњег малтретирања. Ријетки су едукативни сарџаји који говоре о превенцији насиља или законским санкцијама”, рекла је Зуровац те нагласила да је важно да новинари који извјештавају о овом друштвеном проблем сарађују са невладиним организацијама које се баве заштитом права жена, као и са центрима за социјални рад.

ПиАр из Асоцијације “XY” Дајана Пашић представила је конкурс за новинарску награду за истраживачке теме о родно заснованом насиљу, који је објављен на веб страницама Асоцијације “XY”и Удружења БХН.

Једнодневни тренинг за новинаре/ке, уреднике/це и блогере/ке, који је окупио учеснике и учеснице из медијских кућа и невладиних организација из Мостара и околине, као и представнике центра за социјални рад града Мостара, одржан је у оквиру пројекта “Искључимо насиље – Медији против насиља над женама”, који реализује Удружење БХ новинари уз подршку “UN Women” канцеларије у БиХ и Шведске међународне агенције за развој и сарадњу (Сида).

Радионице су претходно одржане у градовима широм Босне и Херцеговине, у Сарајеву, Горажду, Бихаћу, Ливну, Сребреници, Бијељини, Брчком, Зеници и Бањалуци.

Приручик за извјештавање о родно заснованом насиљу (ПДФ)

Билећа online


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!