Политика

Вучић: Волим и Бања Луку и Требиње (ВИДЕО)


Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су односи Србије и Републике Српске посебни и по Дејтонском мировном споразуму и поручио да не постоје босански или хрватски Срби.

“Ми смо један народ, као што је рекао председник Српске Милорад Додик. Не постоје хрватски Срби или босански Срби”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду послије састанка са Додиком.

Указујући на нелогичност таквог обиљежавања припадника српског народа, Вучић је навео примјер своје породице.

“Мој отац није босански Србин, он је Србин. Он је можда из Босне, али он није ничији Србин, него је Србин. Случајно је преживио јер му је мајка већ била трудна кад су му убили оца, деду и стричеве и све остале”, објаснио је Вучић.

Он је поручио да то не значи да Србија не поштује територијални интегритет БиХ, као и да не значи да било ко може да јој забрани да воли и помаже Републику Српску.

“Ја знам колико председник Додик воли Београд и Србију, ја волим и Бањалуку и Требиње, веома поштујем Сарајево и не видим у томе било шта лоше. Политика Србије се није променила у последњих пет година у погледу регионалног мира и стабилности и поштовања свих других ни за јоту”, рекао је Вучић.

Вучић је указао да Србија поштује територијални интегритет БиХ, воли Републику Српску и залаже се за поштовање Дејтонског споразума, те да у томе има активну улогу и понаша се у складу са тим.

Предсједник Србије истакао је да Београд пружа сваку врсту подршке “добром и бољем животу” и да је зато замолио предсједника Додика, “као што моли и друге, да својим ауторитетом помогне убрзање европског пута цијеле БиХ”.

“Нити могу да захтевам, нити бих смео да помислим да некоме нешто наређујем – ја молим, јер сматрам да је то у интересу целог региона”, закључио је Вучић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да су Српска и Србија, када је ријеч о питању разграничења између БиХ и Србије, на истој страни.

Додик је рекао да у Републици Српској чују, разумију и подржавају ставове Београда када је ријеч о БиХ.

Он је нагласио да нема проблем у вези са ставом предсједника Србије Александра Вучића о томе да Србија подржава територијални интегритет БиХ, те напоменуо да то није у супротности са ставом Бањалуке која тражи да се поштује Дејтонски споразум и Устав БиХ.

“То је сасвим фер, то ни не може бити друкчије. То уопште није у супротности са нашим ставом да поштујемо Дејтон и Устав БиХ. Друго су унутрашњи односи, уколико се они на овај начин буду градили, наравно да ће довести до тога да БиХ буде пропала држава, која неће постојати. То је мој став и ту ништа ново нема”, рекао је Додик.

Он је истакао да не види супростављеност ставова у том погледу између Бањалуке и Београда, те сматра да Србија, као одговорна земља која је гарант Дејтонског мировног споразума и најважнији је фактор стабилизације и регионалног мира, не може ни да има другачији став.

“Ми нисмо усмјерени на било какву дестабилизацију, ми чувамо Устав и хоћемо да се Босна врати у уставне оквире, а то подразумијева цјеловитост БиХ, али само ако се поштује Устав, а не наметнуте одлуке високог преставника и ту је разлика”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, што се тиче Бањалуке, БиХ је, како сада функционише, “за одбацити”.

Додик је нагласио да БиХ нема док је интервенционизма старнаца и наметања закона и одлука.

Он је напоменуо да БиХ није проблем ако се поштује члан три Устава БиХ који каже да је она састављена од два ентитета и три народа.

Поводом писања загребачког “Вечерњег листа” да Хрватска набавља авионе Ф-16 да би “завршила недовршени посао у Бањалуци”, Додик је рекао да то што они набављају неке америчке авионе да би завршили нешто су празне приче које се чују од (Стјепана) Месића и других.

“Боље да се упуте на политички положај хрватског народа у БиХ и схвате да политичко питање сарадње Срба и Хрвата у БиХ јесте питање очувања идентитета и једног и другог народа, а не што се баве оваквим глупостима”, рекао је Додик.

Извор:Срна

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!