Привреда

Електронске картице против рада на „црно“


И док надлежни кажу да приводе крају процедуру израде правилника о електронским идентификационим картицама у РС, а којима се планира смањити рад на црно, дио актера укључених у ову причу је скептичан да ли ће оне заиста дати очекиване резултате.

Како сазнајемо, спрема се тендер за избор најповољнијег понуђача, а када картице буду готове оне ће бити подијељене запосленима у предузећима у РС. Замјерке се, међутим, крећу од броја инспектора који ће контролисати област рада, до тога да се читав поступак развлачи.

Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС, који је учествовао у почецима расправа у вези с електронским картицама, казао је да је првобитна замисао картица била далеко од добре.

„Оно како је некада било замишљено је било лоше, а ако нису побољшали, да на картици не стоје само име, презиме и матични број, то је онда улуда варијанта јер те податке имамо и на личној карти“, казао је Тривић.

Он сматра да је потребна и комплетна реформа Инспектората, првенствено у смислу да имају довољан број инспектора.

„Ми са 30 инспектора не можемо извршити контролу како треба. Подаци које Инспекторат износи нису тачни, они су гори, пуно више радника ради на црно, ту су и злоупотребе с пријавом износа плате, с пријавом на два и четири сата и слично. Сама картица као картица неће ништа ријешити“, сматра Тривић.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, каже да подржава увођење реда, па самим тим и електронске картице, али додаје да има недоречености.

„Сматрам да немамо право рјешење за њихово увођење и за контролу то јест сам инспекцијски надзор је недефинисан, није прецизно објашњено ни како ће се вршити контрола тих картица“, казао је Савановић.

Поставља се и питање шта ако инспектор дође у контролу, а онај ко ради на црно тврди да је ту дошао као гост, у посјету неком и слично.

Влада РС је на сједници одржаној 23. марта  прихватила информацију о потреби израде електронских идентификационих картица за раднике и донијела закључак којим је, између осталог, задужила Министарство финансија да у буџету обезбиједи средства за спровођење потребних активности.

„Основни од циљева законског уређивања посједовања и издавања картица запослених у РС је бржа и ефикаснија контрола пријављивања радника, без додатних трошкова послодаваца, имајући у виду да  ће трошак првог издавања сносити Пореска управа РС“, наводе из Министарства финансија.

Према процјенама, трошак првог издавања електронских идентификационих картица за 257.000 радника износио би око 1.500.000 КМ.

Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите, рекао је да се ради о доброј идеји ка чијој реализацији и примјени треба ићи.

„Ако радник нема картицу, значи да није пријављен, то је идентификациони документ који свако мора имати са собом и на захтјев показати контролном органу. Има много послодаваца који не раде по закону, али има и оних који  раде како треба и њима они исто праве проблем, јер им стварају конкуренцију на незаконит начин“, навео је Савановић.

Картице ће израђивати послодавац по налогу Владе и сви пријављени радници ће их морати имати без обзира на то били у државној или приватној служби.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, казала је да је орган на чијем је челу годинама потенцирао овако нешто.

Сматра да су у борби против рада на црно репресивне мјере кључне.

У Инспекторату РС рекли су за „Независне“ да је контролу сузбијања рада на црно до средине прошле године радило тридесетак републичких инспектора.

„Измјенама Закона о инспекцијама у РС од јуна прошле године овлаштење да контролишу пријављивање радника у оквиру своје области надзора добили су сви инспектори Инспектората РС, као и инспектори Пореске управе РС и Републичке управе за игре на срећу, чиме је значајно повећан број инспектора, јер је до тада те контроле вршила само Инспекција рада“, навела је Душанка Макивић, портпарол Инспектората.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!