Култура

За обнову Храма Светог Саве у Билећи скупљено 30.000 евра


На донаторској вечери одржаној у ресторану „Амфора“ у Београду за обнову Саборне цркве Светог Саве у Билећи прикупљено је више од 30.000 евра. Организатор ове хуманитарне манифестације је Завичајни клуб Билећана који живе у Србији.

Позиву организатора да учествују и помогну обнову билећке цркве одазвали су се успјешни пословни људи, привредници, Билећани, Херцеговци и њихови пријатељи.

Посебан допринос овој акцији Билећана у Београду дао је проф. др Миленко Џелетовић који се ангажовао од самог почетка и својим знањем и организационим способностима допринио да се постигне овакав импозантан успјех у прикупљању средстава.

Билећани су успјели оно што другим завичајним удружењима Херцеговаца до сада није пошло за руком  – за једно вече прикупили су највиши износ новца за помоћ свом завичају.

Донаторску вечеру су благосиљали свештеници Стојадин Павловић, главни уредник редакције ТВ „Храм“ и Александар Грчић, билећки парох. Грчић је присутне добротворе упознао са историјом настанка Саборног храма у Билећи, као и динамиком радова на цркви.

Он је напоменуо да су до сада на цркви обављени спољни грађевински радови, поправљен кров, звоник, обновљена спољна камена фасада, а да предстоје унутрашњи радови на уградњи каменог пода, израда иконстаса и фрескописање.

Директор канцеларије за вјере Владе Србије Милета Радојевић, поздравио је Билећане и њихове госте и обећао у име канцеларије и српске владе да ће и држава Србија помоћи обнови храма у Билећи. Помоћ Билећанима који обанављају своју цркву обећао је и Млађан Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду.

Миодраг Дунђеровић предсједник Управног одбора Завичајног клуба Билећана у Србији још једном се захвалио свим добротворима који су се одазвали позиву Клуба да помогну сиромашној Билећи. Он је подсјетио на историјат градње цркве Светог Саве у Билећи из времена Аустро-угарске монархије која је дала дозволу за подизање храма али у романско-готском стилу.

„Црква је требало да буде саграђена у византијском стилу, али противљењем Аустроугарске, то им ипак није дозвољено. Мјештанима Билеће стигао је допис Земаљске Владе из Сарајева да ће пројекат за изградњу цркве стићи из Беча, као и да је то једини начин да црква буде изграђена.

Пројектом из Беча, Аустроугарске власти су захтијевале да се црква не сагради у византијском стилу, већ у романско-готском стилу, архитектури која је типична за Католичку цркву. Срби су тада направили побуну, али узалудну јер су власти поручиле да је изградња у романско-готском стилу услов да се црква гради. Народ је попустио и црква је саграђена по пројекту из Беча, са каменом из околине Билеће, истакао је Дунђеровић.

„Црква је после Другог свјетског рата претворена у магацин и неколико година није радила. Данас Саборна Црква Светог Саве један је од симбола града Билеће, као и духовни, културни и историјски споменик.

Ако је спољашњост цркве морала да буде у романско-готском стилу онда ми данас кад је обнављамо можемо њену унутрашњост да осликамо и уредимо у српско-византијском стилу, рекао је Дунђеровић.

Рецитовањем стихова чувеног херцеговачког и српског пјесника Алексе Шантића гостима се обратио и глумац Милорад Капор. Такође, присутне су позрдравили и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, потпредсједник Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији Светозар Црногорац и многи други.

Велики допринос организовању донаторске вечере дао је и власник ресторана „Амфора“ Неђо Тркља који је угостио своје Билећане и њихове пријатеље.

Програм донаторске вечери водио је Божо Вукоје, који се, уз остале Билећане и чланове Завичајног клуба, посебно истакао у организацији ове хуманитарне акције.

Билећани су на крају вечери напоменули да је ово само почетак акције. Људи који су до сада учествовали и помагали свој крај у више од 30 хуманитарних акција наставиће да раде и помажу своју родну Билећу.

Клуб планира да уз организацију предстојећег Сијела Билећана организује још донаторских вечери на којима ће се прикупљати новац за обнову цркве али и за друге намјене.

Извор:ЗАВИЧАЈНИ КЛУБ БИЛЕЋАНА У СРБИЈИ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!