Друштво

ЕУ западном Балкану: Одобрење па у Шенген


Држављани земаља Западног Балкана убудуће ће за путовање у „шенгенски простор“ морати претходно да траже одобрење од надлежних служби ЕУ.

То ће морати да чине, иако ће и даље бити ослобођени вађења виза.

Из Одбора за грађанске слободе Европског парламента је речено да је цијели поступак „сложен“ и да би „систем, уколико буде усвојен, могао да ступи на снагу тек почетком 2020. године“.

Одобрење ће се тражити испуњавањем електронског фомулара, а одговор ЕУ ће стизати у року од најкасније 72 сата, али ће онима за које се утврди да представљају опасност по безбједност ЕУ бити одбијена дозвола за путовање, наводи се у приједлогу за успостављање новог Европског система за одобравање путовања (ЕТИАС).

Такав приједлог Европске комисије је данас потврдио Одбор за грађанске слободе (ЛИБЕ) Европског парламента, а пошто га у ЕП усвоје сва надлежна тијела, биће прослијеђен на усвајање Савјету министара ЕУ, рекао је агенцији Бета у Бриселу један званичник одбора ЛИБЕ.

Према приједлогу, грађани држава Западног Балкана и других земаља којима нису потребне визе за путовање у „шенгенски простор“ ЕУ без унутрашњих граница мораће за услугу претходне провјере да плате 10 евра, али ће тај трошак покривати раздобље за путовања од три године, односно док траје важност пасоша.

Од плаћања ове дажбине ће бити ослобођена лица млађа од 18 и старија од 60 година, чланови породица држављана ЕУ, као и студенти и научно особље.

Представница за штампу одбора ЛИБЕ Естефанија Нариљос је Бети рекла да би цијели поступак у ЕП требало да се оконча до краја године, а потом ће о систему ЕТИАС коначну одлуку донијети Савјет министара ЕУ.

Али поступак је сложен и, објаснила је портпаролка ЛИБЕ, систем би могао ступити на снагу за најмање двије године, вјероватно тек почетком 2020. године.

Грађани Западног Балкана који желе да путују и не треба да ваде визе за „шенгенски простор“ ЕУ ће претходно морати да траже одобрење путем електронског формулара у којем ће, поред личних и података о пасошу, морати да наведу и адресу боравишта у Унији, тамошње податке за контакт и земљу уласка у ЕУ.

Такође ће морати да „власти ЕУ обавесте о томе да ли су били осуђивани за озбиљне криминалне прекршаје (тероризам, сексуалну експлоатацију дјеце, трговину људским бићима или дрогом, убиства и силовања), као и о боравку у специфичној зони сукоба или одлуци да напусте неку земљу, и то све за последњих десет година“.

У образложењу приједлога за ЕТИАС се подвлачи да ће „овај систем омогућити рану проверу путника којима није потребна виза и онима за које се установи да за ЕУ представљају опасност кад је ријеч о безбедности, илегалној имиграцији или пријетњи епидемијских болести, одобрење ће бити ускраћено“.

Електронски формулар с молбом лица да путује без виза у шенгенску зону ће аутоматски бити провјерен у базама података ЕУ, укључујући Шенгенски информациони систем (СИС), Систем уласка/изласка, као и преко база европске полицијске службе Европол и Интерпола, „како би се проверило није ли путни документ изгубљен, украден или је за тим лицем издат налог за хапшење“, наводи се у образложењу предлога за ЕТИАС.

Од лица које тражи одобрење за путовање у „шенгенски простор“ ЕУ, како је наведено, може бити затражено да пружи додатне информације, а у изузетним случајевима и захтјев за разговор.

„Ако тражиоцу одобрење буде одбијено, биће извјештен о разлозима и уживаће право жалбе, укључујући преко суда“, стоји у предлогу.

Извјестилац у одбору ЛИБЕ за увођење система ЕТИАС, посланица Кинга Гал, је изјавила да ће тај механизам „знатно допринијети јачању безбједности ЕУ и снажнијем и дјелотворнијем систему заштите граница и сигурности“.

Европска комисија је ставила до знања да сада има 60 земаља чијим грађанима није потребна виза за улазак у ЕУ, а очекује се да ће шенгенске границе у 2020. прећи 39 милиона странаца.

Извор:БЕТА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!