Србија

Петиција за увођење доживотне казне затвора за убиство дјеце. Стефановић:Подржавам


Оснивач Фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић изјавио да ће та фондација 23. октобра покренути петицију за увођење казне доживотног затвора за убиство дјеце.

Он каже да је план да се у 30 градова Србије прикупи 500.000 потписа грађана.

„Чекали смо одговор државе. Предао сам предсједници Скупштине Србије Маји Гојковић у мају приједлог измјене Кривичног законика – нисмо добили одговор. Цифра од 500.000 потписа врло је реална и борићемо се свим снагама да то и достигнемо“, рекао је Јурић.

Он је, уочи друге стручне конференције о безбједности дјеце „Безбједност и одговорност“, казао да ако неко силује и убије трогодишње дијете, не постоји шанса за поправни, нема поправног и да се тај човјек неће промијенити.

„Ми желимо да убице наше дјеце не могу више да понове тако нешто и да добију прилику да шетају слободно улицама. То јесте један вид превенције, да одстраните једног човјека и не дате му више прилику да изађе и самим тим се ствара сигурније окружење за све нас“, сматра Јурић.

На цјелодневној конференцији, на којој присуствује велики број стручњака из Србије и окружења, као и представници министарстава, биће ријечи о брзом алармирању јавности ако нестане неко дијете, о безбједности дјеце на интернету и дигиталном насиљу и о иницијативи Фондације „Тијана Јурић“ за измјене Кривичног законика и увођење доживотне казне затвора за починице.

Јурић је додао да у држави мора да дође до правог рјешења, јер је то једини начин да као друштво напредује кад је у питању безбједност наше дјеце. „Схватамо сви као друштво да имамо проблем и да желимо тај проблем да ријешимо. Циљ скупа је да се установи гдје се налазимо као друштво, као родитељи и да ли довољно размишљамо о нашој дјеци“, казао је Јурић.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да је лично спреман да такав приједлог подржи, али да правници треба да кажу да ли је доживотна казна за починиоце најбоља мјера.

„Лично, као родитељ, као неко ко је видио огромно зло које се наноси нашој дјеци у овој земљи кроз посао који обављам, не могу да кажем да нисам размишљао о томе. Некада ми се чини да су казне које се изричу превише благе. И 20 или 40 година није довољно за монструме који убијају дјецу“, казао је Стефановић.

Он је рекао да је од 674 случаја пријављене нестале дјеце, њих 640 пронађено, а да се за 34 дјетета још трага. „Улажемо максималну пажњу у рјешавање ових случајева. Сваком случају се приступа одмах, а велики дио је и на родитељима који увијек морају знати гдје су им дјеца“, сматра Стефановић

Он је апеловао на грађане да одмах пријављују насиље које се дешава у њиховом окружењу. „Позовите када чујете да неко малтретира дијете, када неко туче жену, позовите када се у вашем окружењу дешава насиље. Немојте чекати да наиђе неко други, да то уради за вас. То је обавеза свих нас“, рекао је Стефановић.

Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је рекла да је у току израда плана са организацијом “Save the children” која представља анализу упоредних пракси у Европској унији и свих пракси које постоје у Србији. „Најбоља је пракса коју има Велика Британија и Србија треба многе инструменте које има да уподоби са праксом из Велике Британије“, казала је Матићева.

Она је рекла да је Национални контакт-центар у Србији, који је од фебруара ове године примио око 3.000 позива, један дио те праксе, а да је разлика у томе што се Велика Британија овим проблемом бави већ 30 година и да је њихово искуство огромно у овој области.

„Они су успјели да обједине све владине организације и службе које се баве овим питањем, сва тужилаштва, ресорна министарства, и то је оно што смо и ми у контакт-центру успјели да урадимо, али наш чека још много посла“, казала је Матићева.

Прочитајте и наш ауторски текст на ову тему:

Јавни регистар педофила, силоватеља и насилника у породици

Извор:Б92

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!