Друштво

Од јануара већи рачуни за струју


Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске утврдила је Нацрт Одлуке о висини накнаде за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора.

Накнада за обновљиве изворе енергије са прошлогодишњих 0,0044 КМ по киловат часу повећана је на 0,0053 КМ што значи да ће рачуни за струју, од 1. јанура 2018. године, у Републици Српској бити већи за 0,7 одсто.

„Улазни параметри за утврђивање накнаде су средства у износу од 24.664.880 КМ потребна за исплату премија за подстицање планиране производње електричне енергије из обновљивих извора енергије од 315.159.172 киловат часова“, наводи се у нацрту одлуке која ће након што Влада РС да сагласност, бити објављена у службеном гласнику РС.

Из комисије подсјећају како накнаду за обновљиве изворе и ефикасну когенерацију обрачунава и наплаћује снабдјевач крајњих купаца и приказује као посебну ставку на рачуну.

Поводом ове одлуке Реуглаторне комисије за енергетику Републике Српске огласила се и Електропривреда Републике Српске.

„Ради се о посебној накнади  која  не представља  приход  Електропривреде Републике Српске нити њених  зависних предузећа. У складу са  директивама ЕУ,  БиХ и РС преузеле су обавезу увећања удјела електричне енергије произведене из обновљивих извора, дакле ради се о намјенским средствима путем којих се врши плаћање у систему подстицаја“, саопштено је из службе за информисање овог предузећа.

Извор:РЕРС

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!