Друштво

10.403 абортуса у РС за пет година. Половина испитаница не жели више дјеце


Абортуси су за само пет година убили чак 10.403 дјеце у Републици Српској, што је сразмјерно или чак и више од броја становника у неким од мањих општина у РС као што су Кнежево, Рогатица или Вишеград.

Ово је показала анализа броја абортуса током пет година, коју је спровео ЈЗУ Институт за јавно здравство РС, а према којој је у просјеку годишње извршено око 2.000 прекида трудноће.

„Прошле године је извршено 2.038 абортуса, а годину раније 18 прекида трудноће више, док је 2014. абортирало 1.916 жена. У 2013. години су била 2.193 побачаја, а 2012. их је било за седам више, односно 2.200“, рекли су у Институту за јавно здравство РС.

Истакли су да је половина жена које су прекинуле трудноћу прошле године било доби од 29 до 38 година.

„Од укупног броја прекида трудноће 1,4 одсто извршиле су малољетнице“, рекли су у овом институту.

У Универзитетском клиничком центру РС казали су да је, према подацима Клинике за гинекологију и акушерство, у овој установи извршен чак 1.821 прекид трудноће у периоду од почетка 2012. до краја 2016. године.

„Ако се посматра дужи период од почетка 2010. до краја 2016. године, у УКЦ РС урађена су укупно 2.823 абортуса, а у периоду од 1981. до 1992. број абортуса је био већи од броја порођаја“, појаснили су у УКЦ РС.

Владимир Перендија, специјалиста гинекологије и акушерства у УКЦ РС, казао је да, према истраживањима, као разлог за намјерни прекид трудноће у студији која је рађена на 1.350 испитаница, највише њих, чак 49,5 одсто, наводи да не жели више дјеце.

„Материјални разлози су на другом мјесту и наводи их 22 одсто испитаница, док су на трећем мјесту, 11 одсто, породични разлози“, додао је Перендија.

Према његовим ријечима, око 62 одсто испитаница су биле доби од 21 до 35 година и њихова просјечна старост је била 31 и по година.

Додаје да су истраживања показала да је 69 одсто испитаница први намјерни прекид трудноће имало у доби од 18 до 25 година.

Како истиче, штетности абортуса су многоструке, а могу бити здравствене, социјалне, психолошке, економске и популационе.

„Прекид трудноће може да изазове компликације које се манифестују кроз ране, инфекције, онемогућење заношења или изношења наредне трудноће, због чега су ове касне компликације посебно значајне јер су чест узрок стерилитета“, упозорава Перендија.

Весна С. из Приједора казала је да се никад не би одлучила на намјерни прекид трудноће, те да би покушала да нађе било које друго рјешење да сачува бебу.

„Имам троје дјеце и ако би ми се десило да поново затрудним не бих се одлучила за абортус јер се увијек нађе неко рјешење које не мора да буде тако радикално“, рекла је Весна С.

Андреа Е. из Добоја рекла је да је абортирала кад је имала 27 година, а прекид трудноће јој је изазвао стерилитет.

„Кајаћу се до краја живота што сам абортирала, али тада сам мислила да је то најбоље рјешење и чинило ми се да нема другог излаза“, казала је она.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!