Република Српска

Данас почиње Дјечија недјеља


Обиљежавање Mеђународне недјеље дјетета представља начин да се укаже јавности на потребу и обавезу поштовања дјетета и на заштиту дјечијих права гарантованих Конвенцијом о правима дјетета коју је 1989. године усвојила Скупштина Уједињених нација.

“Дјечија недјеља” обиљежава се сваке године у првој седмици октобра, а циљ  манифестације је промоција права дјетета, побољшање друштвене бриге за дјецу и јачање одговорности свих субјеката заштите, као и упознавање шире јавности са потребама дјеце, њиховим психосоцијалним одрастањем под једнаким условима.

Ова манифестација је и скретање пажње и указивање на одговорност породице, државе, школе, здравствених, социјалних и других институција према дјеци. Дјечија недеља је прилика да се укаже на обавезу поштовања Конвенције УН-а о правима дјетета. Конвенција о правима дјетета је међународни документ, усвојен на Генералној скупштини Уједињених нација 1989. године, а садржи универзалне стандарде које држава потписница Конвенције мора гарантовати сваком дјетету. У Конвенцији се говори, прије свега, о обавезама одраслих према дјеци као и о обавезама бројних друштвених фактора који учествују у заштити дјеце.

Нека од права која су гарантована овом конвенцијом су право на једнакост сваког дјетета, право на живот, право на образовање, право на здравствену заштиту, право на игру и слободно вријеме, слободно изражавање мишљења и право да буде саслушано, право на родитељско старање, право на заштиту од економског и сексуалног искориштавања, право на заштиту од насиља, право на слободу изражавања, право онеспособљеном дјетету на посебну бригу.

Конвенција је намјењена, прије свега, професионалцима: наставницима, васпитачима, здравственим и социјалним радницима, адвокатима, судијама и припадницима свих оних професија који раде или професионално долазе у контакт са дјецом. Намјењена је и родитељима. Али њену суштину треба да познају у највећој мјери и сама дјеца.

Дјечија недјеља се у Републици Српској обиљежава сваке године према Програму који доноси министар здравља и социјалне заштите, бројним активностима и манифестацијама на нивоу Републике Српске, локалне заједнице и у институцијама за дјецу.Овогодишњи мото „Дјечији свијет, мој свијет“ позива на солидарност и већу подршку дјеци са инвалидитетом.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!