Политика

Годину дана пред изборе СНСД најпопуларнија странка у БиХ


Испитивање уочи општих избора сљедеће године, а које је спровела реномирана агенција „Ипсос“, најбољи рејтинг од политичких партија имају СНСД у Републици Српској и СДА и ХДЗ у Федерацији БиХ.

У Републици Српској међу опредијељеним гласачима (32 одсто испитаника) СНСД има 53 одсто подршке, СДС 22 одсто, ДНС 8 одсто и ПДП 7 одсто.

График:Билећа online
График:Билећа online

У односу на исти период прошле 2016. године битна разлика је пад рејтинга НДП-а (са 8 на 3 одсто). Тадашњи рејтинг оправдава се кандидатуром Драгана Чавића за градоначелника Бања Луке, објашњавају у “Ипсосу”.

Распоред странака у Федерацији БиХ, на узорку од 30 одсто испитаника,  је у односу на исти период прошле године благо промијењен. СДА је и даље на првом мјесту са 31 одсто подршке, ХДЗ са 21 одсто, СДП 14 одсто, Демократска фронта 11 одсто а СББ 7 одсто.

График:Билећа online
График:Билећа online

Разлика у односу на исти период прошле године се од носи на пад рејтинга Демократске фронте (18 одсто  у септембару 2016.) те пораст рејтинга ХДЗ-а (16 одсто у септембру 2016.).

Из „Ипсоса“ истичу да наведене показатеље треба узети са резервом, јер се сваки четврти испитаник у Федерацији БиХ не жели изјаснити коме би дао глас па је статистичка грешка прилично велика.

 

Извор:ИПСОС/Билећа online

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!