Србија

Почињу „Дани Српске у Србији“


У Београду ће данас бити отворена манифестација „Дани Српске у Србији“, којом ће Република Српска до 21. септембра у 20 градова и општина Србије представити своју привреду, културу, науку, умјетност и спорт.

Овогодишња пета манифестација „Дани Српске у Србији“, која ће имати 32 програма у 45 извођења са скоро 800 учесника, вечерас ће свечано бити отворена у Народном позоришту у Београду, уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја.

Отварању манифестације присуствоваће министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, те министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Свечаном отварању присуствоваће академици, генерали, сенатори, истакнути научници и уметници Републике Српске и Србије и многе друге угледне званице, саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији, које је организатор манифестације.

У умјетничком дијелу свечаног отварања глумци из Србије и Српске извешће пригодну једночинку „Трезвено, сабрано и саборно“, по сценарију Вулета Журића и Ненада Јанковића, познатијег као Неле Карајлић, који потписује и режију.

Претходно ће у 12.00 часова на Тргу Републике министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић отворити презентацију туристичке привреде Републике Српске.

Шеф Представништва Републике Српске Млађен Цицовић рекао је раније да ће ове године бити представљена привреда – на три скупа у Врању, Новом Саду и Суботици, те да ће бити организован и један велики економски форум.

Економски форум у Вили Републике Српске у Београду, који је усмјерен на стварање што повољнијег амбијента за инвестирање у Републици Српској и Србији, као и региону, каже Цицовић, требало би да отворе предсједици влада Републике Српске и Србије Жељка Цвијановић и Ана Брнабић.

„`Дане Српске` затворићемо 21. септембра у Српском Народном позоришту у Новом Саду, након чега ће бити организована посјета Владе Републике Српске Влади Аутономне покрајине Војводине, а манифестацију би требало да затворе премијер Српске Жељка Цвијановић и предсједник Покрајинске владе Игор Мировић“, најавио је Цицовић.

Осим привредног представљања Републике Српске, у Србији ће Српска представити своје туристичке потенцијале, науку, културу и спорт.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ биће отворена вечерас у 18.00 часова у Београду, а затварање је планирано 21. септембра у Новом Саду.

Извор: Срна

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!