Требиње

Град финансира приправнички стаж за све незапослене са бироа


У наредних неколико мјесеци прилику да обави приправнички или волонтерски стаж имаће 85 високообразованих лица која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање у Требињу, уз могућност да бирају реални или јавни сектор, потврдио је градоначелник Лука Петровић.

Да би младим образованим људима дали шансу да искористе своје знање и енергију, градска власт је одлучила да у цјелости финансира приправнички стаж у реалном или приватном сектору са минималном мјесечном платом од 500 КМ годину дана или волонтерски стаж у јавном сектору, гдје неће бити примања, али ће се плаћати осигурање 2.100 КМ на годишњем нивоу.

Незапосленим лицима понуђена је и трећа варијанта – самозапошљавање, па им је сугерисано да свој пројекат кандидују код Агенције за развој малих и средњих предузећа, који ће градска власт у цијелости подржати.

Петровић је, након што је саслушао жеље и проблеме незапослених лица, истакао да је врло позитивно што се 85 одсто њих пријавило да хоће да ради и у реалном сектору, што показује да млади желе што прије да се осамостале.

„Ми ћемо све њих здушно подржати. Већ на сљедећој сједници ћемо расписати јавни позив и свакоме од њих који су се изјаснили за релани или јавни сектор даћемо понуду“, рекао је Петровић.

Он каже да су на разговор позвали 125 восокообразованих људи, од њих 280, а да се одазвало 85, напомињући да су одлучили да прво разговарају са онима који имају струку из реалног сектора, првенствено економије, права, технике.

„Остале ћемо позвати наредних дана, а ријеч је, углавном, о особама које су завршиле разредну наставу, ликовну академију, филозофски факултет, српски језик, страни језик“, рекао је Петровић и додао да су и једни и други потребни Требињу и његовом развоју.

Петровић каже да је у главном ријеч о особама које су биле на евиденцији Завода за запошљавање три и више година, док је десетак оних који су завршили школовање претходне године.

Он је најавио да ће ускоро почети и реализација програма за подршку стамбеног збрињавања младих брачних парова.

У Градској управи кажу да нису заборављени ни они који немају завршен факултет, а налазе се на евиденцији Завода за запошљавање, подсјећајући да су дали инструкције Заводу да обави разговоре са тим људима, што се чини претходних седам мјесеци.

„Анкетне листиће већ попуњавају незапослене раднице приликом поновне евиденције у Заводу и од њих се тражи одговор да ли желе да се преквалификују, доквалификују, да раде само у државном или приватном сектору или у оба“, каже Петровић и додаје да радници филијале Завода позивају људе када се укаже одговарајући посао.

Он каже да се на Заводу налази више од 100 захтјева за радна мјеста и да раднике траже и стране и домаће фирме.

Челници Градске управе поручују да нема мјеста политици ни страначкој опредијељености када је ријеч о запошљавању, већ је циљ да се помогне младима.

Незапослена лица су, углавном, јединствена у размишљању да им је градска власт на овај начин дала шансу, те да је уважила њихове жеље да изаберу посао.

Извор: Срна

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!