Политика

Завршена 21. Народна скупштина РС. Непримјерно понашање посланика


Сједница Народне скуштине одржана је упркос покушају опозиције да спријечи њен рад. Сједница је одржана у малој сали, а усвојено је више законских приједлога.

Посланици опозиције наставак сједнице условили су испуњавањем три захтјева – уврштањем ревизорског извјештаја на дневни ред, достављањем одговора на сва посланичка питања на која Влада није одговорила и објављивањем свих одлука Народне скупштине у Службеном гласнику, које нису објављене.

На компромисна рјешења, попут стављања ревизорског извјештаја на дневни ред наредне сједнице и упућивања ургенција за испуњавање преостала два захтјева, нису жељели да пристану. Због тога је, одлучено да сједница буде одржана у малој сали, а посланицима опозиције изречена је мјера удаљења. Тако је спријечен покушај изазивања хаоса и евентуалног насиља, и омогућено нормално функционисање парламентарног система, порука је званичника Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас, по хитном поступку, Закон о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Српске којим је предвиђено увођење двије нове мјере безбједности за лица која су дјело починила у стању неурачунљивости, а ријеч је о обавезном психијатријском лијечењу и чувању у здравственој установи и обавезном психијатријском лијечењу на слободи.

По хитном поступку усвојен је и Закон о измјени и допунама Закона о сузбијању корупције, оранизованог и најтежих облика привредног криминала, а главни разлог за његово доношење је усклађивање са Кривичним закоником Републике Српске и Законом о јавним тужилаштвима Српске.

Усвојен је Закон о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима којим је предвиђено брисање одредбе да се правном лицу које посједује лиценцу за детаљна истраживања може одобрити и извођење основних истарживања.

Народна скупштина је усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о Економско-социјалном савјету Републике Српске и Кодекс понашања народних посланика у Народној скупштини Српске.

Усвојени су и нацрти закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним транксакцијама, о хемикалијама, о средњем образовању и васпитању, док није усвојен Приједлог закона о рударству.

Парламент Српске усвојио је Стратегију развоја трговине Републике Српске до 2022. године, Нацрт стратегије менталног здравља у Српској за период 2017-2027. године.

Усвојен је извјештај о раду Агенције за осигурање Републике Српске за 2016. годину, извјештај о стању у сектору осигурања у Српској за прошлу годину, те извјештај о финансијском пословању Агенције за прошлу годину.

Посланици су усвојили извјештај о реализацији Стратегије развоја туризма Републике Српске за период од 2011-2020. године у 2016.години.

Примљен је к знању извјештај о пословању Радио-телевизије Републике Српске за 2016. годину, план рада за 2017. годину и извјештај о ревизији финансијског пословања РТРС-а за 2016. годину.

Народна скупштина прихватила је остваку главног ревизора Републике Српске и његовог замјеника Душка Шњеготе и Дарка Пејића на лични захтјев.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, закључио је рад 21. редовне сједнице.

Блокаду рада Народне скупштине Републике Српске обиљежио је напад на представнике Радио-телевизије Републике Српске.

Кршећи моралне норме, Закон о РТРС-у и Закон о Јавном РТВ систему БиХ, СДС-ов Миладин Станић онемогућио је рад сниматељима РТРС-а у скупштинској сали и забранио им снимање сједнице парламента. Иако је годинама дио скупштинске екипе РТРС-а, сниматељ Бојан Трнић, каже, овоме се није надао.

„У току наведене ситуације посланик Миладин Станић ми је пришао и рекао да напустим скупштинску салу у којој сам био на радном мјесту и да изнесем камере и опрему, што сам и учинио“, истиче Трнић.

Вијест о овакавом поступку Станића изненадила је и његовог страначког шефа Вукоту Говедарицу. На првој конференцији за медије опозиције истакао је да није упознат са поступком свог страначког колеге.

„Провјерићу о чему се ради. Чисто сумњам да би досподин Станић себи то дозволио“, рекао је Говедарица.

Ипак, на другој прес конференцији Говедарица је бранио поступак свог колеге. Након разговора са Станићем тврди  да из скупштинске сале нико није истјеран. Сниматеља је, објашњава Говедарица, Станић замолио да се удаљи док он у скупштинској сали обави приватни разговор.

„РТРС снима сједнице Народне скупштине, паузе не снима колико знам. Приватне разговоре не можете снимати, сложићемо се. Та формулација да је неко избачен, жао ми је, али мислим да је у питању велика дезинформација“, додао је Говедарица.

Овакве поступке Станића супротне и законима и моралним нормама Говедарица није осудио. Подсјетимо – екипа Радио-телевизије Републике Српске у складу са законом стално је присутна у парламенту током засједања. Иако у трајању паузе слика из Скупштине не иде у етер, она се и даље снима, али без тона. Овакав скандалозан поступак народног посланика осудио је и Уређивачки колелгијум РТРС-а.

„Посланик СДС-а Миладин Станић, који је истјерао два камермана из сале у којој је опозиција блокирала рад Народне скупштине Републике Српске, прекршио је, не само моралне норме, већ и законске одредбе из Закона о РТРС-у, члан 13 став 7, којим је прописано да РТРС има право и обавезу да информише јавност о скупштинским активностима и у ту сврху има право да присуствује сједницама Народне скупштине, као и члан 37 истог Закона“, стоји у саопштењу.

Миладин Станић, оваквим поступком, истакао је Уређивачки колегијум, прекришио је и члан 41 Закона о Јавном РТВ систему БиХ и то онај који се односи на приступ и емитовање догађаја.

Овакав поступак према медијским радницима осудио je Клуб новинара Бањалука.

„Удружење БХ новинара издало је саопштење за јавност, заузели смо став да је недопустиво да опозиција и позиција и њихови посланици у међусобном обрачуну истовремено нападају новинаре који самим тим постају колатерална штета“, рекао је Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука.

Новинари, кажу у удружењу нису и не могу бити дио сукоба два политичка блока. Зато их позивају на солидарност.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!