Привреда

Електропривреда РС:Потписан нови колективни уговор


Директор „Електропривреде Републике Српске“ (ЕРС) Жељко Ковачевић и предсједник синдиката радника овог предузећа Небојша Бјелица потписали су данас у Требињу нови колективни уговор, којим су заштићена радна мјеста и права запослених, те испоштоване препоруке Владе Српске о обезбјеђивању неопходних уштеда.

Новим колективним уговором повећан је распон коефицијената у свим групама сложености послова, што ће обезбиједити правичнији и ефикаснији начин вредновања рада.

Према овом уговору радници електроенергетског сектора неће имати право на огрев и зимницу од којих су солидарно одустали, а регрес ће се исплаћивати у умањеном износу.

„Након мукотрпних преговора који су трајали неколико мјесеци направљени су компромиси с обје стране и уз међусобно уважавање постигли смо договор и усагласили текст новог колективног уговора“, рекао је Ковачевић.

Он је додао да ће нови колективни уговор с једне стране омогућити да се испоштују захтјеви Владе Републике Српске, односно направе потребне уштеде, а с друге стране да се сачувају сва радна мјеста и испоштују права запослених.

Из ЕРС-а је саопштено да су потписивањем новог колективног уговора запослени у ЕРС-у показали велики степен одговорности и разумијевања за акуелну економску ситуацију у компанији.

Након потписивања слиједи примјена новог колективног уговора у зависним предузећима, што подразумијева нову систематизацију и вредновање радних мјеста.

„Урадили смо велики посао, а пред нама је примјена новог колективног уговора у пуном капацитету и што хитније припремање систематизације. Постигли смо значајне компромисе, заштитили права радника, сачували радна мјеста али истовремено усвојили препоруке Владе и надамо се обезбиједили потребне уштеде“, рекао је Бјелица.

Он је истакао да су постигли оно што је максимално могуће, уз пуну подршку менаџмента ЕРС-а.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!