Привреда

Припремљена одлука: Влада РС ће забранити извоз трупаца


Препродаја трупаца одлази у прошлост – обећавају из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Влада најављује уредбу која ће забранити извоз трупаца из Републике Српске, били они у државном или приватном власништву. Тако ће, надају се, коначно да стану у крај шверцу због ког Српска губи милионе марака годишње, извјештава бањалучка АТВ.

Фирме које добију домаће дрво од Шума Српске неће више моћи да га продају у Србију или Италију, које касније пласирају готов производ и продају га нашим грађанима по знатно већој цијени, под ознаком “најквалитетнија сировина”.

“Ми имамо екипе које су састављене од представника Шума, Министарства, инспекције и МУП-а, и знате да то контролишемо. Сигурно ћемо на једној од наредних сједница на Влади разматрати приједлог уредбе која је већ припремљена”, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић.

Дрвопрерађивачи су скептични да ће нова Владина уредба зауставити шверц. Прописа је, кажу, било и до сада, али су због препродаје сировине често остајали “кратких рукава”. Зато су прије неколико мјесеци соколачки дрвопрерађивачи оптужили Шуме да су у спрези са препродавцима, и да због тога не могу ни до оне количине дрвета која им је гарантована уговорима. Мало су, кажу дрвопрерађивачи, имали вајде и од њихових контрола. Ресорном Министарству поручују да се угледају на колеге из окружења.

“Ако је Хрватска која је члан ЕУ могла већ годинама да брани извоз трупаца, а у задња два мјесеца је забранила извоз сирове резане грађе и елемената, онда је то сигурно морала урадити и БиХ”, рекао је директор предузећа Дрвопродекс Дарко Партало.

Из Синдиката шумарства поручују да им се дрвопрерађивачи константно жале на шверц, али често испод гласа. Проблем са којим се годинама суочавају, кажу, уопште није занемарив.

“Ми смо им тражили да то они јавно кажу, јасно, али они су се плашили даље уцјене од људи из Шума који врше директну дистрибуцију, да ће им бити ускраћена комплетна дистрибуција”, рекао је предсједник Синдиката шумарства и прераде дрвета у Савезу синдиката РС Владо Павловић.

Ако би се, умјесто трупаца извозио готов производ, зарада у дрвопрерађивачком сектору би могла да буде и до седам пута већа. Надлежни увјеравају да ће, због казнених одредби које се новим документом предвиђају први пут, контрола бити ефикаснија. Уздају се да ће новчане казне уз прекид уговора бити довољан мотив да се не иде у шверц.

Док год влада корупција у шумарству, одговарају им дрвопрерађивачи, нема те контроле која ће захватати “велике играче”.

Извор: АТВ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!