Политика

Изетбеговић:У БиХ сви су прије били Бошњани. Лозо:То су „најобичније будалаштине“


Бакир Изетбеговић је прошлог викенда у Цазину, гдје је био поводом обиљежавања годишњице оснивања једне од бригада Армије БиХ, дао изјаву из које се може извући закључак да су Срби и Хрвати у БиХ измишљене нације, чији су припадници сплетом околности настали од Бошњана.

“Наши су и Илири и Келти и Славени и Јаподи, и средњовјековни краљеви су наши. Поштујемо и оно што су Османлије и Аустроугарска учинили за ову земљу. Југославија је била наша и партизани су наши, дакле свако ко је градио и бранио ову земљу. Прије се у Босни нико другачије и није звао него Бошњанин. Данас је то другачије и ми то прихватамо. Нека се свако зове како хоће и нека се Богу моли онако како га је његова мајка научила. Ми поштујемо и цркве и џамије и синагоге, свачије ношње, обичаје и вјеру и болило нас је рушење сваког моста, сваке богомоље, а највише нас је болило рушење односа међу народима који носе исти генетски код. Наравно да не почиње историја с нама али ви, ови људи овдје сте изнијели најважнији дио те хисторије”, нагласио је Изетбеговић.

Историчар Предраг Лозо сматра да су тврдње бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да су се у прошлости сви становници Босне називали „Бошњанима“, „најобичније будалаштине“ и каже да се назив „Бошњани“ у старим историјским списима никако није користио као одредница која дефинише национални идентитет, него географску припадност.

– Оно што је евидентно да злоупотреба историје у овом случају служи за ниподаштавање идентитета других и то је недопустиво. Наравно видимо то кроз разне политичке потезе господина Изетбеговића и видљиво је да су такве ствари само један дио оног настојања који је још донијела Аустроуграска на ове просторе, како су то звали расрбљавање простора БиХ као географских регија и касније је то настављено, истиче Предраг Лозо, историчар.

То покушава и Изетбеговић, злоупотребом наратива Бошњанин, који се у средњовјековним повељама користио за социјалну групу и територијално, а никакво етничко одређење. Лозо додаје и да већина средњовјековних босанских извора говори о етничкој припадности становништва српском народу, у нешто другачијем погледу од савременог националног. Аустроугарски духови о стварању босанске нације и босанског језика не мирују.

Он је истакао да су идеју о босанској нацији први “лансирали” Аустријанци за вријеме окупације БиХ.

“Та пропала идеја Изетбеговићу је очигледно издиктирана, иако се ради о тешкој глупости”, нагласио је Лозо.

А оно што је јасно показао овај Изетбеговићев излет у историјске воде јесте да му историја ни данас, као ни у школским данима није била јача страна, што недвосмислено потврђују и његове оцјене, одавно процуриле у јавност.

107085
Извор:СРНА/РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!