Требиње

Требиње слави крсну славу


Поводом Светог преображења господњег, крсне славе града Требиња и његовог Саборног храма, у Требињу већ други дан трају Преображењске свечаности које, заједно са Требињцима и Требињкама данас прослављају и њихови бројни гости, међу којима су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједница Владе РС Жељка Цвијановић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Требињу да тај град има свој идентитет, да се као један од најживљих и најфреквентнијих градова сваким даном све више развија, те да је његов успјех и успјех Републике Српске.

Додик је на свечаној сједници Скупштине града поводом Преображења – славе Града и Саборног храма захвалио Градској управи што је у кратком времену дала пуни допринос да Требиње заживи, те изразио наду да ће заједно са институцијама Републике Српске реализовати све што је планирано.

„Нема ниједног од великих пројеката да га нисмо завршили или га завршавамо. Посебно ми је драго што је у вријеме нашег мандата Требиње проглашено Градом, што он заслужује својим начином живота, урбанизмом, комуникацијским и другим погодностима“, оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, Требиње је драгуљ Републике Српске и као такав га треба посматрати и развијати.

„Очигледно да можемо научити неке лекције, одбацити политичка трвења, анимозитете и усмјерити на оно шта је циљ, а то је дугорочни и стабилан развој“, рекао је Додик, те истакао да се политике мјере по томе шта иза себе остављају.

Нагласио је да се мора показати да се у Требињу може живјети, те да је Република Српска посвећена развоју цијеле Српске и реализацији великог броја пројеката и да готово да нема ниједног у који нису биле укључене институције Српске.

Предсједник Српске пожелио је грађанима Требиња да Препображенске дане проведу у весељу и радости, да се заједно окупе око Цркве и тако покажу саборност и јединство.

Премијерка Српске је рекла да је Требиње мјесто које окупља и да му Влада посвећује велику пажњу. На свечаној сједници Цвијановићева је истакла да је Влада у протеклих десет година, по различитим основама, уложила у Требиње око 70 милиона КМ из Развојног програма и буџета Републике.

„Изузетно ми је драго што имамо добру комуникацију са локалном власти и надам се да ћемо и у будућности реализовати све оно што смо започели“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је Влада Српске опредијељена да заједно са локалном администрацијом ради на сваком важном пројекту за град и његове грађане. Напоменула је да је Требиње мјесто које окупља и да има свој идентитет, те да је он саставни дио идентитета Републике Српске.

Премијерка је рекла да нема развоја Републике Српске и њених локалних заједница, уколико се не препозна потреба да буду раме уз раме и локална заједница и Влада. Навела је да Влада Српске има добру комуникацију са актуелном градском влашћу и да она већ даје позитивне резулате. Подсјетила је да Владае са претходном градском влашћу у Требињу није имала задовољавајућу сарадњу, оцјењујући то трагичним.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да град иде снажнијим и стабилнијим стопама напријед, те да ће то и у наредним годинама бити препознато, а инвестиције ће бити приоритет. Истакао је помоћ кабинета предсједника Републике Српске, Владе и других институција које желе развој и просперитет града.

„Јединство, стабилност и мир су основа онога што жели Градска управа, као и да Херцеговина буде ослонац Републици Српској“, рекао је Петровић.

Истакао је да су најважнија комуникација између цркве и власти, али и свих грађана, због стварања снажније Републике Српске, а самим тим и Требиња. Навео је да је важно препознати оно добро у људима и то искористити на најбољи могући начин, за уклањање негативизма који је понекад присутан.

Честитајући крсну славу, владика Григорије је подсјетио да када један човјек погријеши, он схвата колико је лијепо бити добар и тада му треба говорити шта је добро учинио и да им је значајан.

„У нашем народу увукло се нешто супротно, у коме се наглашава шта је тај неко погријешио. Сваки човјек кроз Преображење може да види да значи Богу и зато људима треба рећи -Погријешио си, али нам значиш“, рекао је владика Григорије.

Свечаној сједници Скупштине града Требиње присуствовали су епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, директор ЕРС Жељко Ковачевић, конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић, народни посланици, те други представници политичког, привредног и културног живота Републике Српске.

Извор: СРНА/НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!