Република СрпскаФедерација БиХ

Жртве насиља напуниле сигурне куће


У задњих неколико мјесеци повећан је број корисница сигурних кућа, наводе из више склоништа за заштиту жена од насиља широм БиХ.

„Недавни, све чешћи злочини над женама у Србији понукали су жене да затраже спас. Напомињем, и код нас се дешавају случајеви убистава у породици. Зато је неопходан опрезнији рад надлежних и прецизнија процјена ризика и понављања насиља“, наводи као један од разлога Радмила Жигић, директор Фондације „Лара“ из Бијељине.

И у бањалучкој сигурној кући од почетка ове године капацитети су пуни.

„Имамо благи пораст броја жена и дјеце који бораве у кући. Жене су све забринутије за своју безбједност те се зато одлучују да пријаве насиље у породици. Нажалост, не можемо говорити да је закон кренуо с примјеном, тј. да су почели изрицати заштитне мјере. У Бањалуци засад нема изрекнутих казни за починиоце насиља у породици у виду удаљавања из стамбеног простора, нема ни обавезне мјере лијечења од болести алкохолизма и овисности, као ни забране приближавања жртви на одређену удаљеност“, наводи Амела Башић-Томић, координатор сигурне куће у Бањалуци.

Истиче да се знатно промијенила свијест када је у питању пријављивање насиља у породици, мада је и даље упитна бројка непријављених случајева насиља управо због непримјењивања закона и санкционисања злочинаца.

Координатори упозоравају и на проблем недостатка ових кућа.

„У РС имају три сигурне куће које нису једнако доступне свима. Требиње, Фоча, Источно Сарајево немају сигурне куће, а тим женама из Херцеговине и источног дијела РС склоништа у Бањалуци, Модричи и Бијељини су далеко“, наводи Жигићева, додајући да је исти проблем у ФБиХ која броји шест оваквих смјештаја, те да у појединим кантонима немају гдје збринути жртве насиља.

„Ми у Сарајеву смо добијали позиве из Горажда у којем нема сигурна кућа. Ми смо их могли једино упутити на најближег СОС оператера, који ће их упутити даље, тј. коме се могу обратити. Дешава се да жене из мањих подручја имају проблем да дођу до већих градова гдје имају склониште. Зато нам је потребна боља организација“, сматра Амра Муслић, координатор сигурне куће у Сарајеву.

Оно за шта се ова удружења годинама залажу је да сваки вид насиља у породици буде законом окарактерисан као кривично дјело и да се казнена политика повећа јер се према садашњем закону најчешће све сведе на прекршај док не дође до кобних ситуација.

Жртва насиља у породици се може обратити за помоћ на СОС бројеве телефона 1264 за РС и 1265 за ФБиХ.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!