Невесиње

Завршена 142. Невесињска олимпијада


Невесињци су испратили учеснике још једног витешког надметања на Братачком Лугу.

Традиција која се огледа у организовању надметања у коњским тркама и витешким дисциплинама на Братачком Лугу код Невесиња и ове године је успјешно окончала 142. издање. Тачно у подне почеле су витешке борбе. Скок у даљ и у вис, трка у џаку и са јајетом у кашици, пењање на стуб и скакање на мијех само су биле увертира у борбе ”тешке категорије” гдје су горостаси одмјеравали снагу и вјештину бацањем камена са рамена, потезањем конопа и клипа и боју на брвну. Права посластица је остављена за крај, гдје су посјетиоци имали прилику да уживају у три галоперске трке.

У три категорије трчали су босански, арапски и пунокрвни коњи, укупно њих 26. Мала трка босанских коња била је најнеизвјеснија, јер је учествовало чак 12 грла, а прво мјесто је освојио прошлогодишњи побједник Драган Вучак из Рогатице. Друго мјесто заузео је Путко Миљана Остојића, а треће Соко Вуксана Ковачевића сви из Жабљака.

За продицу Дунђер и њихова грла се са правом може рећи да су били звијезде овога дана јер су освојили највредније награде, укупно пет,вриједности 11.000 КМ. У трци пунокрвних коња прве двије степенице побједничког постоља припале су Гаврилу и Милану Дунђеру пошто су њихова грла Алкапела и Перидот била најбржа. Трећи на циљ стигао је прошлогодишњи побједник Мармарис, власништво Сумије Дедовић из Илиџе.

У три арапских коња све три награде иду породици Дунђер. Кроз циљ су редом прошли Малброк, Синглав и Ленкоран.

У скоку удаљ Радован Грозданић из Даниловграда је освојио злато, а наш Радован Спремо сребро, док се у скоку увис водила борба између Радована Грозданића , Зорана Шуковића из Гацка и Радована Спрема. Шуковић је прескочио летвицу од 1,49 што му је било довољно за прво мјесто док је, Спремо поново био други.

Атрактивна дисциплина потезање конопа радост је донијела Невесињцима. Појачани пријатељима са народних сабора и соколских надметања наступили су са двије екипе и на крају освојили златну и бронзану медаљу. Између два „Сокола“ пласирао је „Стефан и див“ из Ужица.

У бацању камена с рамена прво мјесто је освојио и прошлогодишњи побједник Милош Марковић из Руме. Његов најбољи хитац од 18,58 м био је готово два метра дужи од другопласираног радована Зековића из Шавника.

Ветеран из Братачког луга Радомир Андрић је био најбржи у трци са јајетом у кашици, док је у трци у џаку био други иза Александар Крајишник из Апатина који је освојио златно одличје.

Ове године првим скоком Луке Парежанина мјех је попустио, тако да је изостало дуже такмичење у овој атрактивној и за гледаоце забавној дисциплини.

Најбржим пењањем на стуб Јован Ступар из Апатина, је освоји прво мјесто, а у боју на брвну Жељко Куцаловић из Бањалуке је поновио прошлогодишњи резултат и освоји прво мјесто.

Невесињци су се још једном показали као добри домаћини, а организатори обећавају још боље услове за госте и такмичаре наредне године.

Извор:ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА НЕВЕСИЊЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!