Друштво

ЕРС: Крађа струје је од сада кривично дјело

Подијели...


Неовлаштена потрошња електричне енергије од сада ће се третирати као кривично дјело, односно крађа електричне енергије, а починиоци ће бити санкционисани затворском и новчаном казном, саопштено је данас из “Електропривреде РС”.

Неовлаштена потрошња електричне енергије од сада ће се третирати као кривично дјело, односно крађа електричне енергије, а починиоци ће бити санкционисани затворском и новчаном казном, саопштено је данас из “Електропривреде Републике српске” (ЕРС).

У саопштењу се наводи да је за све купце који неовлаштено троше електричну енергију Кривичним закоником Републике Српске, усвојеним у јуну, прописана затворска казана од једне до осам година и адекватна новчана казна.

“Ако вриједност украдене електричне енергије, топлотне енергије или природног гаса прелази износ од 10.000 КМ, учинилац ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година и новчаном казном, а ако прелази 50.000 КМ, казном затвора од двије до осам година и новчаном казном”, прецизирано је у саопштењу.

Ако је починилац правно лице, биће кажњено новчаном казном од 20.000 до 200.000 КМ, а одговорно лице казном затвора до три године и новчаном казном.

“Усвајањем Кривичног законика Републике Српске, одговорено је на дугогодишње апеле и напоре ЕРС-а да држава, као већински власник овог мјешовитог холдинга, стане у заштиту сопствених интереса санкционисањем и спречавањем крађе електричне енергије којом се, како електропривредној компанији, тако и држави, наносе милионске штете на годишњем нивоу”, наведено је у саопштењу.

Извор:СРНА


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!