Требиње

Требиње: Потписан милионски уговор о изградњи система за наводњавање

Подијели...


У Требињу је данас потписан Уговор о изградњи система за наводњавање на овом подручју вриједан 5.831.043 КМ између представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и извођача радова.

Пројекат са 85 одсто финансира Влада Републике Српске, средствима Свјетске банке, а са 15 одсто град Требиње, што је око 850.000 КМ. Радове ће изводити конзорцијум фирми “Бук промет” Бијељина и “Херц градња” Билећа.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стево Мирјанић рекао је да потписивање уговора о изградњи 860 хектара система за наводњавање представља континуитет настојања Владе да буде настављена изградња иригационих система у Српској.

Он је навео да ће реализација пројекта трајати око 365 дана, те истакао да не треба престајати са градњом система за наводњавањем у Требињу док сваки хектар не буде имао воду.

“У првој фази биће изграђени централни цјевоводи дужине око 10 километара, двије црпне пумпе, два резервоара”, појаснио је Мирјанић, додајући да је потребно ријешити и начин одржавања система за наводњавање и његовог управљања, не само у Требињу, већ у цијелој Републици Српској.

Он је рекао да је потпуно сигуран да ће изградња система за наводњавање у Требињу за собом повући и остале одређене активности када је ријеч о земљишту, те навео да на подручју Требиња има око 3.800 хектара државног земљишта, да је 947 хектара већ дато под концесију, а 2.200 хектара треба идентификовати, инвентарисати и направити програм његовог уређења.

“То ће заједно радити Министарство, град Требиње, Геодетска управа и Правобранилаштво”, рекао је Мирјанић, истичући да је припремни посао већ почео.

Он је навео да се у Српској тренутно интензивно ради на изградњи око 4.700 хектара површина под системом за наводњавање, напомињући да је око 1.000 хектара завршено, око 1.700 хектара је у току, а припреме се врше на 2.200 хектара.

“Имамо у опцији да завршимо око 4.700 хектара најкасније до краја сљедеће године, и ту се улаже око 36 милиона КМ”, рекао је Мирјанић.

Он је нагласио да Република Српска, осим што улаже у иригационе системе, знатна средства издваја у уређење хидромелиорациних система, и у посљедње три године за те сврхе и уређење осталих добара из области водопривреде ангажовано је око 180 милиона КМ, и уговорено 100 милиона радова.

“Сада ћемо све хидромелиорационе системе довести у функцију и тако заштитити имовину Републике Српске”, рекао је Мирјанић, који је посјетио и нововотворену “Херцеговачку кућу”, као и Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да је у другој фази планирана изградња секундарне мреже за наводњавање Требињског и Петровог поља, као и постављање инсталација према зубачком платоу са пумпним система и довођења воде у села Турменти, Орашје, Коњско, Радешићи, Богојевић село и Убла.

Према његовим ријечима, већ сљедеће седмице су планиране активности на овом пројекту, и уз помоћ Владе Српске, надлежног министарства, “Хидроелектрана на Требишњици”, као и средствима града Требиња, бити завршен овај систем у цијелости и тиме омогућен квалитетнији развој пољопривреде и сточарства у овом крају.

“Требиње ће упутити иницијативу надлежном министарству да Херцеговина добије машину која би могла да приведе намјени оне површине које сада нису у намјени. Процјењује се да их има неколико хиљада хектара, а могле би да буду даване у закуп или под концесију”, најавио је Петровић.

Он је нагласио да Требиње има потенцијал за развој пољопривреде који треба искористити да би тај град постао центар регије у овој привредној грани, који ће увезати и друге херцеговачке општине, да би тај дио Републике Српске заједнички наступао на тржишту.

Директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката у ресорном министарству Стефан Митровић рекао је да ће се сутра почети са процедуром набавке услуга изградње сличног система у Љубињу, који ће обухватити површину од 250 хектара и имаће једну пумпну станицу, резервоар запремине веће од 200.000 метара кубних и мрежу преко 13 километара.

Извођачи радова обећали су да ће пројекат реализовати успјешно, у предвиђеном року и професионално, напомињући да ће радови почети за мјесец дана, а завршени до половине идућег љета.

Извор: СРНА


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!