Требиње

Требиње добило Херцеговачку кућу (ВИДЕО)

Подијели...


У Требињу је данас отворена прва Херцеговачка кућа у којој ће моћи да се пронађу сви они традиционални производи по којима је Херцеговина позната.

Домаћи купци и туристи од данас у Дучићевој улици могу да пронађу све оне традиционалне производе, по којима је Херцеговина надалеко позната. У понуди су мед, домаћа вина, свјежи, сушени, те сиреви из уља, домаћи сокови од шипка и нане, купиново вино, али и свјеже воће и поврће из башта херцеговачких домаћина. Произвођачи, чији су се производи нашли на полицама Херцеговачке куће, надају се бољој продаји и већем профиту.

– Ми до сада смо те производе пласирали на требињској пијаци гдје су били купци из региона, али сад пошто пијаца ради до два сата, сада је заступљеност тих производа до 22 сата што пуно значи и за нас и за купце и за све људе који посјећују Требиње – рекао је произвођач козјег и крављег сира Љубо Вујовић.

Херцеговачком кућом управљаће требињски Аграрни фонд. Надају се да ће овај објекат допринијети бољој туристичкој и пољопривредној промоцији Требиња. Из градске управе најављују да ће Херцеговачке куће бити отворене и у другим градовима у региону.

– Ми смо овдје убацили 261 артикал, претежно произвођача из града Требиња. Дакле, то су све производи које можете да купите и на пијаци, али само у Херцеговачкој кући су изложени у неким бољим условима, прошли су све контроле, дакле здравствено су исправни, добили сертификат од Инстирута за јавно здравство да могу бити пуштени у продају – истакао је директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина.

– Идеја је да Херцеговачка кућа буде први објекат у Требињу, да проширимо изградњу ових објеката надаље у Бањалуци и у Београду и на тај начин Требиње и Херцеговина ће имати своје мјесто са својим производима и са својим пољопривредним произвођачима – додао је градоначелник Требиња Лука Петровић.

У Аграрном фонду кажу да у Херцеговачкој кући има мјеста за производе свих оних домаћина који производе здраву, традиционалну храну. Важно је да је без пестицида и других штетних материја.

– У Херцеговачку кућу су добродошли сви пољопривредни произвођачи који нешто производе, од артикала који су нама потребни. Никога нећемо одбити, све што је потребно је да има жељу и вољу да сарађује са нама и да му је храна здравствено испитана да не би дошло до неких проблема касније – казао је Дутина.

Обнову и опремање објекта у којем је смјештена Херцеговачка кућа подржао је град Требиње, а уложено је укупно 45 000 марака.

Извор: ЕЛТАТВ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!