Политика

Одбијена оптужница за референдум о Дану Републике Српске

Подијели...


Судија за претходно саслушање одбио је оптужницу Тужилаштва БиХ којом су Синиша Каран, Драгољуб Рељић, Горан Змијанац и Милан Петковић оптужени за неизвршење одлуке Уставног суда БиХ о привременој мјери којом се привремено обуставља примјена Одлуке о расписивању референдума о 9. јануару као Дану Републике Српске.

Из Суда БиХ саопштено је да је судија за претходно саслушање закључио да из доказа Тужилаштва није могуће извести закључак о постојању основане сумње да су оптужени починили кривично дјело које им се ставља на терет.

У одлуци се указује на чињеницу да је извршење одлуке Уставног суда БиХ било у надлежности Народне скупштине Републике Српске, којој је Уставни суд БиХ и доставио одлуку о привременој мјери, те да оптужени нису имали реалну моћ да донесу било какву одлуку о суспензији одлуке о спровођењу референдума с обзиром на чињеницу да је већина чланова Комисије за спровођење референдума /пет/ била из реда народних посланика који су учествовали у доношењу одлуке о референдуму, а који нису оптужени, највјероватније, због тога што као народни посланици уживају имунитет.

Против одлуке о одбијању оптужнице Тужилаштво БиХ може поднијети жалбу у року од 24 часа

Извор: СРНА


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!