Друштво

Центри за социјални рад у БиХ траже полицијску заштиту


Радници и штићеници центара за социјални рад у БиХ веома често сусрећу се са разним нападима и пријетњама, те сматрају да им је потребна полицијска заштита, а посебно након посљедњих убистава у Србији која су потресла и шокирала читав регион.

Иако се нису сретали с тешким злочинима као што су стравична убистава двије жене и једног дјетета који су се догодили у Србији у центрима за социјални рад, сваку врсту напада је потребно спријечити, а алармантна је чињеница да држава по закону овим установама није дужна да обезбиједи полицијско обезбјеђење. Због тога нека руководства су самоиницијативно ангажовали приватне заштитарске службе, док их већина нема.

У Центру за социјални рад Бањалука кажу да на годишњем нивоу раде с више од 21.000 корисника. Најризичније категорије су им лица с проблемима у менталном здрављу, као и лица у поступку мирења брачних партнера и повјеравања дјеце заједнице, као и регулисања контакта.

„Годишње имамо неколико случајева вербалних пријетњи, али и покушаја физичких настраја на раднике. Уназад неколико година број пријетњи је повећан, а пријетње које упућују странке су обично најгнусније па чак и пријетње смрћу“, кажу у бањалучком Центру за социјални рад.

Због тога, али и пријетњи које упућују супружници једни другима су, како кажу, у просторијама Центра ангажовали физичко обезбјеђење, што је само донекле уродило плодом.

„Почев од увођења обезбјеђења број пријетњи се није значајно смањио, али буду доста тактичнији“, говоре у овој установи.

Додају да се најстрашнији напад на једну од њихових радница догодио ван радног времена, када је шетала с породицом у самом центру града.

„Имали смо и случајеве закључавања нашег радника у стан корисника, а неки од нас су праћени и ухођени“, кажу у бањалучком Центру за социјални рад.

Када су у питању случајеви насиља међу корисницима, било је и тога у једном случају да је мушкарац физички напао своју бившу супругу, након чега је она и поред обезбјеђења имала физичке повреде.

Медији су прије неколико година писали и о случају једног самоповређивања од стране корисника у центру, гдје је корисник прво напао раднице, а онда је себе повриједио ножем.

Срђан Баралић, предсједник Савеза удружења стручних радника социјалне дјелатности РС, изразио је саучешће породици настрадалих у Србији те подршку колегама радницима центара у којима се све догодило.

„Као струковно удружење изражавамо посебну забринутост за све чешће овако испољене облике и начине рјешавања проблема у породици и друштву уопште, за све чешћу угроженост, изложеност стручних радника и службеника установа, чији рад и дјеловање су свакодневно оптерећени широким дијапазоном професионалних изазова и ризика“, каже Баралић.

Он је истакао како је породичноправна заштита у дијелу примјене Породичног закона једна од најризичнијих области у којима су потребне додатне анализе у циљу заштите корисника и стручних радника.

„Систем уређења брачних односа те регулисања контакта родитељу с којим дијете не живи у посљедње вријеме представља неке од најризичнијих послова у центрима за социјални рад“, рекао је Баралић.

Из тузланског Центра за социјални рад такође кажу да су их вијести о трагичном догађају у Србији потресле.

„Мислим да треба више порадити на томе да се радници самог центар с обзиром на то са чим се све сусрећу више заштите. Да ли помоћу неког обезбјеђења или полиције није битно. Заштита не би требало да буде само у просторијама центра, него и приликом излазака на терен“, наводе у овој установи.

„Ми смо прије имали једну полицајку која је патролирала. Сада имамо своје обезбјеђење“, кажу у тузланском Центру за социјални рад.

Ништа боље није ни у Мостару, одакле кажу да се запослени свакодневно у свом раду сусрећу с насиљем, али психичким.

„Центар нема физичко осигурање објекта ни упосленика Центра, а у случају да предвиђамо постојање опасности да би могло доћи до нежељених ситуација тражимо помоћ полиције ради пружања заштите“, кажу из мостарског центра.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!