Политика

Подигнута оптужница због референдума у Републици Српској


Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четири лица због неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ у вези са референдумом у Републици Српској.

Тужилаштво је саопштило да је оптужница подигнута против Синише Карана, Драгољуба Рељића, Горана Змијањца и Милана Петковића.

Оптужени се терете да су, као предсједник и чланови Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске, као „службене особе у институцијама ентитета, одбили да изврше коначну и извршну одлуку Уставног суда БиХ, те починили низ радњи и активности на спровођењу референдума о Дану Републике“.

У саопштењу се додаје да се они терете да су својим радњама и поступцима, умјесто да поступе по обавезујућој одлуци Уставног суда БиХ о привременој мјери и одмах прекину све активности везане за спровођење референдума, наставили као Комисија да раде на организацији и спровођењу референдума, који је на територији Републике Српске и одржан 25. септембра 2016. године, те на тај начин учествовали у неизвршавању одлуке суда.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело неизвршавање одлуке Уставног суда БиХ, Суда БиХ, Дома за људска права или Европског суда за људска права.

У истом предмету донесене су и двије наредбе о обустављању истраге.

Наредба о обустављању истраге против Давора Шешића, Недељка Гламочака, Перице Бундала, Зденке Гојковић и Војислава Глигића донесена је јер постоје околности које искључују кривично гоњење, будући да наведене особе, као посланици у Народној скупштини Републике Српске, имају имунитет од кривичног гоњења.

Наредба о обустави истраге против Младена Иванића, Мирка Шаровића, Жељке Цвијановић и Милорада Додика донесена је јер не постоји довољно доказа да су својим радњама починили извршење кривичног дјела, помагање или подстицање у наведеном кривичном дјелу, наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!