Привреда

Суша испразнила хидроакумулацију Билећа


Неповољна хидрометеоролошка ситуација скоро да је испразнила акумулацију “Билећа” чији је ниво 12 метара испод планираног.Из “Хидроелектрана на Требишњици” очекују да ће ниво акумулације ићи још ниже због ангажовања електране за потребе домаћег тржишта.

Први пут од 1946.године, од када се врше мјерења, у периоду децембар-јануар, од кога хидроенергетичари највише очекују, стигло је само десет одсто од очекиваних просјечних количина воде па кумулативна призводња износи око 48%.Ребаланс, на планираних 1080 гигаватчасова, је неизбјежан поручују из овог предузећа.

Дугорочније процјене о падавинама не постоје, али се Управа “Хидроелектрана на Требишњици” нада нешто позитивнијем периоду у последњем кварталу године када је природно очекивати падавине.

Без обзира на тренутно стање, агрегати ће морати да раде за домаће потрошаче. То за собом повлачи и смањење залиха воде, али капитални ремонт термоелектране Угљевик који ће трајати 3 мјесеца мора се надокнадити из капацитета хидроелектрана.

“Хидроелектране на Требишњици” ремонтовање постројења урадиле су у предвиђеном периоду и на вријеме па тиме гарантују стабилну производњу.

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!