Република Српска

Данас избори у Савезу синдиката РС. Никад више подјела


Савез синдиката РС данашње изборе дочекује подјељенији него икад јер једна фракција подржава актуелну лидерку Ранку Мишић, док друга управо њу сматра кривом за већину лошег што се догађа радницима у РС и због тога не жели да је поново види на челној позицији.

Уколико би Мишићева остала на челу ССРС, изгледно је оснивање још једног синдиката.  Мишићева је јуче у току дана била једини пријављени кандидат за мјесто предсједника Синдиката, док ће име сигурно још једног, а по неким причама чак и два противкандидата бити објављено данас, тик прије конгреса у Теслићу. Иако имена потенцијалних противкандидата брижно чувају, „Независне“ незванично сазнају да се ради о Тани Пеулићу, предсједнику Синдиката металске индустрије и рударства РС, који раније није желио да коментарише те наводе. Исти извор каже да би Синдикат полиције могао да има свог кандидата.

У том случају гласање би било тајно, за разлику од ситуације када су само два кандидата у оптицају. Тада се нови предсједник бира акламацијом. „Име нашег кандидата неће бити објављено до самог конгреса због притисака и утицаја који се врши на делегате од стране госпође Мишић. Сви извршни секретари на подручју РС имали су обавезу да лобирају за њу“, устврдио је јуче Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС.

Према његовим ријечима, шест гранских синдиката данас ће удружено наступити против Ранке Мишић.

„Сматрамо да ће рад делегата ових шест гранских синдиката опредијелити остале за промјену првог човјека ССРС јер ћемо изнијети ваљане аргументе о томе како се радило до сада“, каже Марић.

Он додаје да је Синдикат управе, упркос томе што има 9.500 чланова, био изостављен у току припреме за изборе.

„Изостављени смо из свега, читаве организације, нисмо чак имали ни конгресна документа, а кад смо успјели доћи до њих онда нам је било јасно због чега је тако. У њима је Ранка Мишић оптужила Синдикат управе, медије, предсједника РС, незапослене за неуспјех штрајка због новог Закона о раду. Сви су криви осим ње и Синдиката“, говори Марић.

Мишићева није била расположена за коментар поводом оптужби на њен рачун.

„Ако је то једино што желите да ме питате – немам коментар. Избори су демократско право и нема смисла да коментаришем, поготово кад сам ја кандидат“, кратко је рекла Мишићева.

Резервисан је био и Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа, који је рекао да има одређених струја које су за промјену предсједника, али да је боље све приче оставити за изборе.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС, убијеђен је у побједу Мишићеве. Њој предвиђа 80 одсто гласова, што је значајна цифра када се узме да право гласа има 119 делегата.

„Кад дођеш до тога да на дан избора тражиш кандидата – онда ту нема шта говорити. Свјесни су они да немају шта да траже, али себи праве позицију за неке будуће кораке јер је Управа пред изласком из ССРС. Ако је неко озбиљно мислио да уђе у причу, онда је требало да почне са свим прије три мјесеца“, истиче Гњатић.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!