Србија

Вучић: Стратешки циљ је смањити негативни природни прираштај


Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му је, поред политичких и економских стратешких циљева у које је укључио стабилност и сигурност региона, као и даље јачање привреде и раста, трећи стратешки циљ смањење негативног природног прираштаја.

У интервјуу за „Спутњик“, Вучић је казао да је „политички, неопходна стабилност и сигурност региона“, а „економски, даље јачање привреде и раста“.

„И треће, смањићемо негативан природни прираштај што је неопходно за будућност. У првом тромесечју ове године имамо више рођене деце него 2016. и то за око хиљаду и по деце. Током 2011. и 2012. губили смо сваке године око 47.000 становника. Сад се држимо на око 31 хиљаду на годишњем нивоу и желимо да спустимо на од 18 до 20 хиљада мање људи годишње“, навео је српски предсједник.

Упитан да ли планира неке финансијске подстицаје, Вучић је казао да Србији „то сад није проблем, али није популациона политика само финансијске природе“.

„У срединама где живе сиромашнији грађани, већи нам је наталитет. Чак и у Београду су најстарије општије уједно и најбогатије – Стари град, Врачар и Савски венац и оне имају најмању стопу наталитета. Дакле, морамо стратешки да урадимо и неке друге ствари. Узећемо стручњаке из разних земаља да применимо мере које су они применили и то не за једнократне помаке, већ за дугорочан позитиван тренд“, рекао је Вучић.

Навео је да је „најлакше ако је до новца“.

Али, бојим се да побеђује и фактор себичности, па се мање размишља о будућности, а више о самом себи“, казао је он.

Вучић се сложио са констатацијом „Спутњика“ да је то свјетски тренд, али да је важно и да родитељи осјећају сигурност да ће им дјеца остати овде, а не отићи негдје у бијели свијет.

„Мислим да нам се негативан прираштај и смањује јер се та сигурност повећава“, навео је предсједник Србије.

Извор:ТАЊУГ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!