Привреда

Пореска управа РС: Ако сте хонорарац (енг. “freelancer”) дужни сте да платите порез на доходак


У Републици Српској је у посљедње вријеме примјетан тренд повећања броја физичких лица која остварују приходе из иностранства, превасходно на начин да у Српској обављају одређене ИТ услуге, односно да врше такозвани удаљени рад за послодавца у иностранству, наводи се у саопштењу Пореске управе.

Из тог разлога, Пореска управа Републике Српске обавјештава физичка лица која по било ком основу остваре приход из иностранства, укључујући и приходе од ИТ услуга остварен удаљеним радом, а на који није плаћен порез по одбитку, да су дужна да тај приход пријаве и плате порез на доходак.

Наиме, плаћање пореза на тај доходак врши се у року од седам дана од дана наплате прихода, а пријављивање се врши мјесечно и годишње подношењем одговарајуће пореске пријаве.

Појашњења ради, мјесечно пријављивање врши се до 10. у мјесецу за наплаћени приход у претходном мјесецу, путем пријаве Образац 1002-Мјесечна пријава пореза по одбитку, на додатном листу ДЛ3-Остали доходак, искључиво електронски са електронским потписом.

С друге стране, годишње пријављивање врши се до 31. марта текуће године за претходну годину, путем пријаве Образац 1004-Годишња пријава за порез на доходак, са прилогом на обрасцу 1005, а подноси се у два примјерка, надлежној подручној јединици Пореске управе према мјесту пребивалишта физичког лица.

Порез на доходак обрачунава се по пореској стопи од 10% на основицу коју чини наплаћени приход тог физичког лица.

Извор: РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!