Република Српска

Петровић о апелацији на блок тарифе. Оптужио Вукановића да је радио против интереса грађана (ВИДЕО)

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић поновио је да неће бити повећања цијене електричне енергије, а да је уважена апелација Небојше Вукановића Уставном суду онако како је он апелирао, веће рачуне би добило 86 одсто грађана.

“Свако има право да поднесе апелацију на било коју одлуку или локалне или републичке власти. То не значи да свака апелација може да помогне грађанину. Овога пута је била апелација од неких опозиционара који су пробали то да искористе као да ће да врате цијене електричне енергије назад. Међутим, ЕРС је сачинила приједлог како би се могле направити тарифне групе још прије двије године. Упутили смо на анализу Регулаторној агенцији за енергетику која је по Закону о електричној енергетици надлежна да уводи нову тарифну методологију. Тим системом смо заштитили 86 одсто грађана. Грађани који су трошили до 800 киловат часова електричне енергије су имали снижене рачуна или исте. Они који су трошили изнад су добили веће рачуне. Међутим, када се правила номентаура у самој одлуци Регулаторне агенције испало је да су се и од 500 и 1500 нашли се у истој тарифној групи. По тој тарифној групи је било могуће испоставити три различита рачуна”, каже и објашњава да једна тарифна група не може имати три “подтарифне групе”.

“Уставни суд гледајући правно је био у праву када је рекао да је то у истој групи, али није поништио вриједносно групе. Само треба ускладити називе. Међутим, појединци из опозиције, Вукановић првенствено, је покушао да поништи. Да је урађено онако како је то он апелирао Уставном суду Републике Српске, десило би се да би 86 одсто грађана имало повећање цијена електричне енергије. Зато је било важно да је руководство Српске са најодговорнијим људима сјело и видјело да је то у суштини само правна форма именовања тих група. Неће доћи до помјерања цијена електричне енергије грађанима”, каже Петровић.

Петровић је рекао да никакве приватизације електроенергетског система Српске неће бити већ да ће се градити нови објекти са другим компанијама и да је то увијек популистичка прича појединаца, али да никакве приватизације неће бити, што је и опредјељење Владе и то је тема која никада неће доћи на Народну скупштину.

“Тачно је да ћемо нове објекте правити са другим компанијама као што то желимо са Црном Гором. То није приватизација већ “гринфилд” инвестиција”, каже Петровић у емисији Прича се.

Он је додао да ће у том случају удружити капитал, направити објекат и свако ће да користи свој дио.

“То се не може звати приватизација већ је то модел изградње нових објеката”, рекао је Петровић и додао да приватизација не долази у обзир што је више пута поновио и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Петровић истиче и да са озбиљном пажњом прате пословање у овој години.

“Цијена електричне енергије није ни близу оних које су се пројектовале. Пале су на 70 евра, па чак и ниже по мегават сату. Дошли смо на цијене које смо имали прије неколико година, а у међувремену су порасли трошкови одржавања, цијена горива за механизацију у рудницима, плате, била је и инфлација. Са озбиљном пажњом морамо пратити пословање у овој години. Ова транзиција са овако ниским цијенама, а ми као извозно оријентисана компанија нећемо имати бенефите које смо имали у претходним годинама”, каже Петровић.

Подијели...
Извор
АТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!