Требиње

Отворен дијализни центар

Подијели...


У Болници Требиње данас је отворен нови дијализни центар којим ће бити повећан број мјеста, те побољшане услуге хемодијализе за све пацијенте источне Херцеговине, а који ће на располагању бити и туристима у овом и сусједним градовима.

Дијализни центар свечано су отворили министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и градоначелник Требиња Лука Петровић, уз поруку да се може очекивати да требињска Болница постане лидер у пружању и квалитету здравствених услуга у региону, са улагањима и активностима менаџмента заједно са Владом Српске, ресорним министарством и градом.

Богданић је истакао да је ово посљедњи дијализни центар који није био реконструисан и опремљен новом опремом, а располаже са осам апарата за дијализу, од чега шест за такозване негативне, а два за позитивне пацијенте. “Створени су услови да се пацијенти лијече једнако добро као и у другим здравственим установама. Проширили смо капацитете јер је Требиње туристичко мјесто и зато што очекујемо да ће лијечење затражити и туристи”, рекао је Богданић и поручио да ће требињска Болница наставити да се развија.

Петровић је изразио задовољство што ће отварањем оваквог дијализног центра становницима Херцеговине бити знатно олакшано лијечење, те истакао да ће Болница Требиње након завршетка свих планираних активности сигурно бити најопремљенија и најоспособљенија за пружање здравствених услуга.

Директор Болнице Васо Мијановић рекао је да ће отварањем овог дијализног центра у Требињу пацијенти са подручја Херцеговине моћи да све потребне услуге добију у тој здравственој установи и неће морати да одлазе у Фочу, Источно Сарајево и Мостар.

Он је навео да ће у дијализном центру услуге током мјесеца моћи да користи 48 пацијената, умјесто досадашњих 28 до 30. Мијановић је нагласио да је центар урађен средствима Болнице од 500.000 КМ и уз подршку Владе Републике Српске и ресорног министарства.

Менаџмент Болнице започео је и пројекат енергетске ефикасности, који кошта око 1.300.000 КМ, а у чијој ће првој фази, која би требало да буде завршена 1. децембра, бити урађени нови отвори, фасада и кров, а у другој фази ријешен систем гријања и хлађења топлотним пумпама, као и гријање топле воде помоћу соларних панела. Мијановић је захвалио Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и министру Сребренки Голић који су покренули тај пројекат уз помоћ Свјетске банке. Болница Требиње у претходном периоду успјела је да набави и магнетну резонанцу, запослено је више специјалиста, а и знатно повећан број хоспитализација и амбулантних прегледа.

Извор:СРНА


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!