Друштво

Алиментација мртво слово у пресуди

Подијели...


Наплативост алиментације у Републици Српској је испод 10 одсто, алармантни су подаци теренског рада Удружења једнородитељских породица “Понос” из Бањалуке.

Кажу да иако многи родитељи имају и правоснажне и извршне судске пресуде, механизма наплате нема. Ни оснивања алиментационог фонда који би донекле помогао самохраним родитељима нема ускоро на видику.

“И сама спадам у тај проценат. Поред свих напора које сам задњих шест година урадила с правне стране да омогућим да моја дјеца примају алиментацију, нисам успјела. Тешко је без алиментације, с једном платом, још ако сте подстанар и имате два школарца”, прича Маја Улићевић, предсједница Удружења “Понос”.

Сматра да суприжници, мислећи да се на овај начин свете бившим партнерима, у ствари уништавају своју дјецу, праве од њих социјално угрожену категорију и на тај начин та иста дјеца постају директно жртве социјалнодруштвеног система. Каже да је највећи проблем наплаћивање алиментације код особе која не ради, те не посједује никакву некретнину фиктивно само на папиру.

“Рецимо, имамо правоснажну и извршну одлуку за једну алиментацију која је на папиру преко 500 КМ, али је дијете никада није примило, а вјероватно ни неће, док се у исто вријеме мајка дјетета бори на хиљаду страна да заради основно за живот и често се дешава да је дијете не виђа по цијели дан. Тако дијете нема ниједног родитеља, а ни финансијску сигурност”, прича Дијана Миљановић из Удружења “Понос”.

Каже да су дјеца закинута по многим основама, јер је алиментација њихово право. Незапослени родитељи се сналазе како знају и умију, раде хонорарно, за надницу, а чак и они који имају посао понекад раде два посла.

Из Центра за социјални рад Бањалука кажу да, када су у питању алиментације, најчешће се јављају мајке које долазе с пресудама које су извршне, али се не спроводе.

“Ради се о већем броју углавном мајки, гдје је пресудом о разводу брака одређена обавеза издржавања од стране другог родитеља. Ми их савјетујемо да покрену поступак извршења, који се покреће код Основног суда”, истиче Јадранка Штркић, правник у Центру за социјални рад Бањалука.

Дијана Сајић из Хелсиншког парламента грађана Бањалука каже да је, уважавајући потребу да се дјеца у БиХ адекватно збрину и осигурају им се основна права у задовољењу минималних животних потреба, и од стране институционалног сектора (центара за социјални рад) и невладиног сектора према властима РС упућен апел за установљење фонда за издржавање дјеце.

Став центра је да би алиментациони фонд гарантовао социјалну сигурност дјеце којима је одређено издржавање од стране другог родитеља.

Из Министарства правде РС кажу да измјене Породичног закона нису планиране ове године и да се о активностима у вези с оснивањем алиментационог фонда не може ускоро говорити.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!