Друштво

Додик упутио у Народну скупштину Нацрт закона о Фонду солидарности за лијечење дјеце


Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је у Народну скупштину Републике Српске Нацрт закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, с циљем лијечења дјеце којима није могуће пружити адекватну здравствену заштиту у Српској.

Генерални секретар Службе предсједника Републике Српске Синиша Каран истакао је да је Додик овај закон у скупштинску процедуру упутио на основу овлашћења које има.

„Овим законом предвиђено је формирање Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству. Имамо веома ријетка малигна обољења дјеце која није могуће адекватно третирати у нашим здравстевим установама, нити у установама са којима Фонд здравственог осигурања Републике Српске има посебне уговоре, него само у иностранству“, рекао је Каран вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Он каже да ће наведеним законом бити дефинисано оснивање Фонда, његова дјелатност, статус и унутрашња организација, те обезбијеђен начин прикупљања и трошења средстава за лијечење дјеце у иностранству и контрола овог процеса.

Каран је подсјетио да је Додик посебан акценат дао на активности хуманитарног карактера, међу којима су социјално угрожене породице, болесна дјеца, вишечлане породице, породице којима је неко страдао у одбрамбено-отаџбинском рату, те донаторске вечери у којима је прикупљено пет милиона КМ.

„Република Српска је оснивач овог фонда који ће бити правни субјекат са овлашћењима. Грађани могу бити потпуно сигурни да ће новац отићи у сврхе за које је намијењен. Предвиђено је неколико извора финансирања, а то је посебан допринос од 0,25 одсто нето плате запослених радника на добровољној бази, затим допринос Савеза општина и градова, те донације предузећа, организација и појединца“, каже Каран.

Он је напоменуо да Република Српска мора да покаже своју солидарност и хуманост.

Извор:СРНА

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!