Република Српска

Удружење за борбу против корупције “Transparency International (TI BIH)” поднио пријаве ЦИК-у против 8 политичких партија због спорних донација. На листи ДНС и ПДП


“TI BiH” поднио је пријаву Централној изборној комисији против 8 политичких партија због кршења Закона о финансирању политичких партија. Пријава је поднесена против Странке демократске акције (СДА), Социјалдеомократске партије (СДП), Савеза за бољу будућност (СББ), Хрватске демократске заједнице БиХ (ХДЗ БиХ), Хрватске демократске заједнице 1990 (ХДЗ 1990), Демократске фронте (ДФ), Демократског народног савеза (ДНС) и Партије демократског прогреса (ПДП) због примања донација од правних лица која су склапала уговоре са органима извршне власти у вриједности већој од 10.000 КМ, што је супротно Закону.

“TI BiH” је уз пријаву за сваку странку доставио детаљан списак спорних донација и тендера на којима су правна лица која су странке навеле као донаторе у својим финанансијским извјештајима за 2016. одабрана од стране органа извршне власти као најуспјешнији понуђачи током 2015. и 2016. године.

Највише спорних донација имала је СДА, која је пријавила прилоге од укупно 20 фирми које су склапале уговоре са органима извршне власти, а укупна вриједност тендера на којима су одабрани донатори СДА у 2015. и 2016. години износи више од 28 милиона КМ. Међу спорним донацијама је и донација БИХАМК-а, који је у једној од својих јединица регистрован као удружење грађана, што такође представља забрањени извор прихода, а кроз своја различита правна лица укупно је донирао СДА са 9.000 КМ. Заједно са донацијама БИХАМК, укупан износ донација из недозвољених извора које је пријавила СДА износи 28.000 КМ.

ХДЗ 1990 и СДП примиле су у 2016. по 5 спорних донација, ХДЗ БиХ, ПДП и СББ по двије, а ДФ и ДНС по једну.

Износи донација из спорних извора које су странке пријавиле су ниски, крећу се најчешће до 5.000 КМ, али њихова тачност није загарантована, јер Закон о финансирању политичких партија оставља превелике могућности странкама да велики дио својих прихода не пријављују – кроз примање донација у готовини и њихово неуплаћивање на банковни рачун странке, кроз донације у чињењу које се најчешће не пријављују, те кроз преусмјеравање средстава преко трећих лица. Због овога је више него изгледно да су износи које су странке примиле из недозвољених извора вишеструко већи.

ТИ БиХ је у пријави коју је доставио ЦИК-у апеловао на ову институцију да искористи надлежности које су јој на располагању, те у складу са тим адекватно санкционише наведене политичке странке.

Извор:“TRANSPARENCY INTERNATIONAL“

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!