Република СрпскаСрбија

Србија креће у бој за спас ћирилице. Република Српска пише декларације


У припреми је читав низ прописа и мјера чији је циљ заштита матичног писма српског народа. Закон дефинише употребу језика и писма, а стратегија културе олакшице за коришћење.

Пореске олакшице за издаваче новина и књига на ћирилици, стимулисање компанија чији су брендови и фирме истакнути овим писмом, као и друге погодности за употребу српског језика и националног писма, суштина су нових мјера државе у циљу заштите ћирилице.

Оне су предвиђене Стратегијом развоја културе, који је однедавно на јавној расправи. Нацртом измјена и допуна Закона о службеној употреби језика и писма, међутим, прецизиран је третман српског језика и ћирилице у јавном животу, а први пут су уведене и казне за кршење ове врсте прописа.

У предложеном нацрту, достављеном Влади Србије, ћирилица је одређена као матично писмо чија употреба, уз српски језик, обухвата “укупно усмено и писмено општење” државних органа и локалне самоуправе, школа и факултета, штампаних и електронских медија, као и предузећа и установа, док латиница има статус – помоћног писма. По угледу на Француску, Пољску и друге европске земље, бригу о језичкој политици преузеће ново тијело – „Савјет за српски језик.“

Стратегија развоја културе, уз то, предвиђа предност ћириличних издања приликом државног откупа за библиотеке, као и првенство ових публикација у државном финансирању превођења страних дјела на српски језик. Предложене су пореске олакшице као подстицај дистрибутерским мрежама за титловање филмова на матичном писму, којих би на комерцијалним телевизијама требало да буде најмање – половина.

Министар културе и информисања, у Влади Србије, Владан Вукосављевић каже, за “Новости”, да су предложени прописи корак даље у односу на досадашњу заштиту, али и почетак континуиране бриге о националном писму.

– Није ријеч о наметању ћирилице, већ о њеној заштити. Она је у Србији угрожено писмо – наводи министар. – Стање је релативно забрињавајуће прије свега због предоминантне употребе латинице. Наравно да није ријеч ни о каквој завјери против ћирилице, већ о фактичком стању узрокованом духом времена, историјским околностима и вишедеценијским процесом глобализације који је латиницу учинио свјетски доминантним писмом.

Овоме је допринијела и свјетска трговина, медији и посебно интернет, који је ово писмо наметнуо као писмо универзалног споразумијевања – објашњава Вукосављевић.

Министар културе напомиње да је ћирилица заштићена и постојећим законом. Низ околности, међутим, утиче да се млади људи, користећи интернет, ТВ садржаје, посматрајући масовне брендове, логотипе и све остало – несвјесно окрећу латиници.

– Ћирилици пријети некоришћење, што води њеном нестајању. Сигурно је да неће бити забрањена или потиснута из школских програма, али свеприсутност латинице опомиње на могућност да за неколико деценија ово писмо постане једино које је у практичној употреби. Људи се не опредјељују за латиницу свјесно, већ просто инерцијом. Заборавља се најчешће да је српска ћирилице, изванредно фонетско писмо, израз културног блага и историјске еманципованости и доказ културног идентитета.

Радна група која је радила на нацрту закона прецизно је утврдила подручје званичног коришћења српског језика и ћириличког писма, што изричито предвиђа Устав Србије. На ову околност указује савјетник министра културе Драган Хамовић:

– Први пут је спецификовано шта употреба службеног језика и матичног писма конкретно подразумијева – од званичних натписа па до декларација на производима. Свакодневно у продавницама можемо да видимо да се роба под одредницом македонског језика декларише ћирилицом, док испод ознаке “СРБ” – стоји латиница. Предложићемо да се подстицајним мјерама подстакне употреба ћирилице у штампаним медијима, а да се у електронским уведе одређени степен ћириличних натписа.

Предложено је и да мобилни оператери омогуће подједнаку употребу ћирилице у електронској комуникацији, јер се ћириличне СМС поруке сада скупље тарифирају него латиничне – објашњава Хамовић.

Хамовић подсјећа и да су постојећи прописи више пута прецизно иновирани у дијелу коришћења мањинских језика и писама, док су у домену употребе српског језика остали уопштени и недоречени.

– Предложени закон неће октроисати ћирилицу у читавом јавном простору већ ће дефинистати мјесто које јој по статусу службеног језика и писма припада, а које раније није било прецизно одређено – истиче Хамовић.

ПОПУСТ НА ЋИРИЛИЦУ

Припремом одлуке према којом ће трошкови фирмарине бити умањени уколико је назив радње или предузећа написан ћирилицом корак ка заштити националног писма направиле су власти у престоници.

– Град Београд нема много могућности да се укључи у заштиту писма, али једна од њих биће умањење ове врсте трошкова за фирме исписане ћирилицом – каже градски менаџер Горан Весић. – Ова мјера важиће у свих 17 београдских општина. Очекујемо да и остали градови у Србији пођу путем главног града.

КАЗНЕ ДО МИЛИОН ДИНАРА

За прекршај кршења прописа о службеној употреби језика и писма предвиђена је новчана казна од 5.000 до 100.000 динара. За предузећа је нацртом закона разрезано од 500.000 до милион динара за фирму, односно 70.000 динара за одговорно лице.

РЕПУБЛИКА СРПСКА

Док Република Србија постаје свјесна да ћирилици пријети истребљење и ужурбано ради на њеној законској заштити Република Српска по овом питању нема донесен ниједан акт. У Српској постоји много удружења која се баве подизањем свијести о важности ћирилице као једног од темеља српског националног идентитета али о овом проблему Народна Скупштина Републике Српске још никад није расправљала. На недавно одржаном научно-политичком скупу у Требињу „Говори српски, пиши ћирилицом“ донешена је декларација у којој пише да је неопходно  да Српска што прије добије закон о службеној употреби ћирилице и да он буде основа за израду Закона о језику и писму, а прва конкретна мјера увођења ћирилице као службеног писма мора бити израда заједничког буквара на ијекавици.

Извор:ВЕЧЕРЊЕНОВОСТИ/Билећа online

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!