Друштво

Катастрофа: У Републици Српској уписано мање од 10.000 првачића!


У Републици Српској у 2017/2018 школску годину први пут је уписано мање од 10.000 првачића, а у односу на исти период лани, уписано је око 570 мање дјеце или цијела једна основна школа!

Ове алармантне податке данас је изнио министар просвјете и културе РС Дане Малешевић. Он је рекао да је ове године у основну школу уписано 9.676 ученика, што је за око 570 ученика мање.

„Први пут имамо мање од десет хиљада уписаних ученика у основне школе. Ове године смо уписали око 570 дјеце мање у односу на прошлу годину, а то је читава једна основна школа“, рекао је Малешевић током актуелног часа у Народној скупштини РС.

Он сматра и да је мањи број студената на првом циклусу студија, између осталог, посљедица мањег броја уписаних ученика у основне и средње школе протеклих година.

Према Закону о основном образовању и васпитању, у први разред уписују се дјеца која до 1. септембра ове године навршавају шест година и која су психофизички способна за праћење и савладавање васпитно-образовног програма у школи.

Уписују се дјеца рођена 2011. године и 2010. године, а која нису уписана у први разред у претходној школској години, дјеца која до краја текуће године навршавају шест година, а за коју комисија утврди физичку и психичку зрелост, те дјеца која имају више од шест година, а која због болести или других разлога нису била уписана у школу.

У школској 2016/2017. години у прве разреде уписано је 10.206, а у 2015/2016. години 10.517 првачића.

Извор:МОНДО

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!