Република Српска

Нови затвор у Источној Илиџи ускоро прима прве “становнике”

Подијели...

103316
Новоизграђени затвор у Источној Илиџи прве затворенике примиће крајем ове и почетком наредне године.

Бројне новинарске екипе данас су имале прилику да први и посљедњи пут сниме унутрашњост затвора, који ће за БиХ имати до сада невиђене мјере безбједности. А услови за боравак затвореника- европски!

Европски стандард за осуђенике за најтежа кривична дјела. Простране и климатизоване ћелије, умјесто решетки на прозорима непробојно стакло. Затвореницима ће на располагању бити интернет, библиотека, ресторан, болница, простор за шетњу и спортске активности.

Високе бетонски зидови, видео надзор, ласери и затворско особље кључни су за безбједност. Евентуални покушаји бијега упадом из ваздуха биће спријечени сајлама разапетим у затворском кругу као препрека за то да слете хеликоптери. У затвору ће казну служити осуђеници Суда БиХ.

– Ради се о изузетно модерном,скупом вриједном пројекту који испуњава све услове достојног боравка у притворској јединици и достојног издржавања затврске казне, нагласио је Ранко Дебевец, предсједник Суда БиХ.

Изградња, како кажу, најбезбједнијег затвора почела је 2006. године. До сада је утрошено близу 40 милиона евра кредитних и донаторских средстава. У току је психолошко-физичка обука 150 чувара који ће радити са лицима осуђеним на вишегодишње затворске казне.

Извор:РТРС


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!