Србија

Вучић положио заклетву- Желим да увијек будем уз Републику Српску


Александар Вучић је положио заклетву чиме је ступио на дужност предсједника Републике Србије.

Александар Вучић је свој петогодишњи мандат почео полагањем заклетве у Скупштини Србије, након чега је у згради предсједника обављена примопредаја дужности одлазаћег и новог шефа државе. Свечаности у Скупштини присуствовали су и највиши званичници Републике Српске.

– Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и цјелине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни дио, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрану Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савјесно и одговорно испуњавати своје дужности – рекао је у заклетви Александар Вучић.

Овим ријечима, нови предсједник Србије положио је заклетву пред посланицима Скупштине Србије и гостима, први пут и над посебно израђеним примјерком Устава Србије и Мирослављевим јеванђељем. Вучић каже да ће срж његовог политичког дјеловања бити мир и стабилност у региону, да је Србија изабрала да буде војно неутрална и да жели сама да јача одбрамбене капацитете. Истиче да жели увијек да буде уз српски народ у окружењу.

– Желим да увијек будем уз Републику Српску, као што су њено руководство и народ увијек уз Србију – рекао је предсједник Србије уз громогласни апалуз присутних у Народној скупштини.

Свечаном чину у Скупштини Србије присуствовале су многе угледне личности, међу којима су и званичници Републике Српске предсједник Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Додик је истакао да очекује веома добру сарадњу Српске и Србије, као и до сада. Навео је да из познанста и сарадње са Вучићем може да посвједочи о његовој преданости и раду, о жељи да нешто направи.

– Вјерујем да ћемо у времену које долази заједно доћи и до неких нових пројеката који су могући и за добробит Републике Српске и Србије – нагласио је предсједник Српске.

– Оно што посебно охрабрује јесте што смо имали прилику да чујемо који су то будући правци дјеловања новог предсједника Србије у оквиру његовог предстојећег мандата и што је у том дјеловању јасно позиционирана и Република Српска: Захвални смо због тога – рекла је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

– Република Српска свакако изражава подршку руководству Србије, новом предсједнику и Влади која ће бити ускоро именована. Очекујемо сарадњу какву смо имали до сада, ако не и још бољу – навео је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Примопредаја дужности предсједника Србије завршена је предајом симбола државе у згради Предсједништва на Андрићевом венцу. Досадашњи предсједник Томислав Николић предао је новоизабраном предсједнику Александру Вучићу печат и заставу коју, осим њега може да користи само још предсједник Скупштине Србије.

Обраћајући се присутнима у Скупштини, новоизабрани предсједник Србије је истакао да је Србима потребно заједништво, ослобођено дневних, партијских и идеолошких разлика.

– Ја ћу радити на том заједништву. Није оно потребно мени лично, ја сам се политички остварио, оборио сам све изборне рекорде, немам шта да дохватим на политичком небу, али то заједништво је потребно Србији – рекао је Вучић и поручио да нема слободе у било каквим подјелама, нити напретка у свађама.

– Слобода је да људима кажеш оно што и не желе да чују јер нам то омогућава да идемо напријед. Рекли смо истину и почели да се мијењамо, признали смо да нисмо изабрани народ, да не живимо ни на каквом небу. Престали смо да чекамо, почели смо да тражимо, престали смо да се кријемо, почели смо да излазимо на црту – истакао је он.

Вучић је поручио да ће радити на успостављању мира у региону, да ће са свима разговарати и инстистирати на дијалогу и компромису.

Навео је да је Србија суверена и слободна земља, која неће приступати никавим војним савезима.

– Да бисмо успјели да сачувамо себе морамо да разговарамо са свима и да јачамо своје одбрамбене капацитете. Не желимо да улазимо у војне алијансе и пактове, желимо да будемо свој на своме – нагласио је новоизабрани предсједник Србије.

Вучић је рекао да не може да нађе довољно ријечи да објасни страх и наду које осјећа док преузима дужност предсједника.

– Дјела су потребна више него ријечи, а коначна ријеч и суд ће бити речени кад будем завршио са овом дужношћу – нагласио је предсједник Србије.

Након полагања заклетве, Вучић се упутио до здања на Андрићевом венцу, гдје је сједиште предсједника Републике, а испред зграде је уприличена смотра почасне чете припадника Гарде и три рода Војске Србије – копнене, РВ и ПВО и ријечне флотиле, а начелник генералштаба Љубиша Диковић поднио је рапорт новом предсједнику.

Николић је, симболично, на церемонији ступања на дужност предао новом предсједнику државни печат и предсједничку стандарту.

Обраћајући се присутнима испред зграде Народне скупштине, прије полагања заклетве, Вучић је захвалио грађанима за подршку исказану на изборима.

– Полако, али сигурно ви ћете из дана у дан осјећати бољитак – обећао је Вучић, додавши да је поносан на све заједнички постигнуте резултате.

Вучић је обећао да ће увијек чувати мир и стабилност.

– Гледајте у земљу своје дјеце, не у земљу својих дједова. Хиљаде радних мјеста смо отворили, још много посла је пред нама, а као предсједник Србије обећавам да ћу чувати мир и стабилност, да ћу бранити будућност наше земље и наше дјеце и да ћу увијек вољети, народ, грађане Србије и да ћу се борити за вашу дјецу као и за своју – навео је новоизабрани предсједник Србије.

Предсједник Српске Милорад Додик раније је изјавио да је за све Србе, гдје год да се налазе, избор и инаугурација предсједника Србије важан чин, те позвао грађане Српске да тај чин увијек с посебном пажњом подрже.

Додик је поручио да је за Републику Српску важна јака и стабилна Србија, јер је то држава са којом има најбоље могуће односе, када је ријеч о актуелној политичкој и државној гарнитури.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!