Србија

Насиље у породици – од данас СТРОГЕ казне у Србији

Подијели...


На снагу је ступио нови Закон о спречавању насиља у породици који треба да спријечи насиље у породици прије него што до њега дође, онемогући насилника да буде уз жртву, али и да ојача угрожене.

Ево шта закон и предвиђа:

Закон предвиђа низ новина, укључујући и могућност да хитним мјерама насилник буде удаљен из стана, ако живи заједно са жртвом.

Насилнику може да буде забрањен и прилазак жртви, а те мјере укупно могу да трају до 32 дана.

Закон предвиђа и строже мјере према оним који не примјењују прописе на одговарајући начин и то дисциплинску одговорност за носиоце правосудних функција и прекршајну за полицијске службенике.

Превиђена је и прекршајна одговорнст за државне органе који не буду пријављивали насилнике.

Нови Закон о спријечавању насиља у породици усвојен је пре шест мјесеци у парламенту.

Замјеница заштитника грађана Гордана Стевановић каже да је Закона о спречавању насиља у породици, значајан нормативни оквир за спрјечавање насиља над женама и дјецом, али да је изузетно важна улога оних који ће примјењивати одредбе тог закона.

“Оно што би Закон требало да донесе је институционална размјена информација између свих система који се баве заштитом жена жртава насиља, што раније нисмо имали”, каже Стевановић.

Она наводи да Закон јасно прецизира сарадњу тужилаштва, полиције и свих оних који су у систему заштите жене жртава насиља и дјеце.

“Имамо хитну мјеру исељења насилника из стана што раније нисмо имали. Обично је жена која је трпила насиље партнера, напуштала домаћинство. Онда је била прича да ли имамо Сигурне куће гдје можемо да смјестимо жену. Сад се насилник исељава из стана”, истиче Стевановић.

Извор:МОНДО


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!