Требиње

Гради се сигурна кућа за жене које трпе насиље у породици


Градња сигурне куће у Требињу требало би да почне ове године, а у току су разговори са представницима Градске управе о изналажењу адекватне локације, рекла је Срни директор Фондације “Женски центар” Требиње Љиљана Чичковић.

Она каже да је ово коначно завршна фаза припрема за почетак градње након 13 година упорног рада и труда да требињска регија добије објекат у коме би жене које трпе насиље у породици могле да пронађу уточиште.

Чичковићева је велику захвалност упутила локалној власти, од које, како каже имају велику подршку. “Обезбиједили смо мањи дио средстава за градњу објекта, а радимо на томе да изнађемо још новца”, каже Чичковићева.

Капацитет објекта би био 20 лежајева, али могуће је да тај број буде и мањи уколико не буду обезбиједили довољно новца.

“С обзиром да на 10.000 становника према стандардима ЕУ иде један лежај, за Херцеговину би то било седам лежајева, с тим што морамо имати на уму да једна жена у просјеку води са собом двоје дјеце”, појаснила је Чичковићева.

Она је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске усвојила и подржала план примјене стратегије борбе против насиља у породици гдје је на приједлог министра породице, омладине и спорта Јасмине Давидовић уврштено отварање још једне сигурне куће и то највјероватније у Требињу.

Чичковићева напомиње да се у “Женски центар” свакодневно јављају жене – жртве насиља у породици и да већ одавно постоји потреба за сигурном кућом за подручје источне Херцеговине.

Извор: Срна

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!