Невесиње

Ђокић: Изградња вјетропарка “Гребак” значајна за Невесиње


Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је јуче у Бањој Луци са представницима компаније „ВЕ Гребак“ Ерихом Прајслером (Erich Preisler) из Милдштета крај Хамбурга (СР Њемачка) и Адмиром Рахимићем из Мостара о улагању у пројекат изградње вјетропарка на подручју општине Невесиње. Састанку је присуствовао предсједник Скупштине општине Невесиње Момчило Вукотић.

Министар Ђокић је изразио спремност да пружи подршку овој иницијативи, истичући да је Источна Херцеговина због климатских услова веома перспективно подручје за изградњу вјетроелектранa.

„Република Српска је отворена за нове инвестиције, а изградња вјетропарка „Гребак“ представља развојну шансу за општину Невесиње“, рекао је министар и додао да је та инвестиција значајна и због изградње неопходне инфрастуктуре, нарочито путева, што ће се значајно одразити на стандард локалног становништва.

Представници компаније „ВЕ Гребак“ истакли су да у области изградње вјетроелектрана имају вишегодишње искуство, те да су спремни да своје техничке и финансијске ресурсе уложе у овај пројекат.

Извршни директор фирме „ВЕ Гребак“ Миралем Чампара истакао је да има подршку локалне заједнице, те да би изградња вјетропарка подстакла развој привреде у општини Невесиње.

„Наш план је да у периоду изградње ангажујемо домаће компаније, чиме ће за локално становништво бити обезбијеђена и нова радна мјеста“, навео је Чампара.

Према пројекцијама, вјетропарк „Гребак“ ће бити инсталисане снаге 49,5 МW и процијењене годишње производње од око 130GWh електричне енергије. Укупна инвестициона вриједност износи око 65 милиона евра,  а очекује се да пројекат буде реализован у наредне двије године.

Извор:РАДИОНЕВЕСИЊЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!