Република Српска

Први квартал:Покривеност увоза извозом 77%. Пореска управа РС евидентирала 71,1 милион КМ више прихода него у истом период у 2016. години


Република Српска је у првом кварталу ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 975 милиона долара, док је покривеност увоза извозом била 77 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

У првом кварталу године Српска је увезла више од 550 милиона долара вриједну робу, а извезла више од 423 милиона. Посматрано у истом периоду прошле године, увоз је већи за 7,1 одсто, а извоз за 18,4 одсто. Највише се извозило у Италију, Хрватску и Србију. Фабрика обуће Бема највећи дио производње извезе.

Највише робе Српска је узвезла из Србије, Италије и Њемачке. У Европску унију је извезена роба вриједну 317,05 милиона долара, а увезено је робе у вриједности 301,1 милиона, што је у односу на прошлу годину више за 15, односно 11,3 одсто.

Економиста Предраг Дудуковић казао је за РТРС да је ово добар резултат и да је у односи на исти квартал прошле године евидентан раст робно трговинске размјене. Да је мања економска зависност, потврђује и податак о све већој покривености увоза извозом.

Он истиче да је битно да је покривеност увоза извозом што већа. То гарантује, објашњава Дудаковић, повећање производње, бољу куповну моћ и генерално бољу економску активност.

– Врло добро за економију. На тај начин паралелно долази и до повећаног обима продаје, значи да јача економија државе и јачају предузећа, а то значи и запошљавања и већи прилив у буџет – каже Дудуковић.

Најважнији партнер Српској у спољнотрговинској размјени је Србија, одакле највише увозимо, а по питању извоза одмах је послије Италије, кажу у Привредној комори.

– У претходној години укупан обим робне размјене износи око милијарду 160 милиона марака и оно што слиједи је да дамо свој допринос да би се робна размјена повећала и повећала сарадња између субјеката – рекао је Борко Ђурић, директор Привредне коморе Републике Српске.

То што је Српска имала већи извоз, знак је повећања потражње на иностраним тржиштима. То се посебно односи на тржиште Европске уније са којом је Српска остварила суфицит, извоз у земље Уније је повећан за 15 одсто и износи 317 милиона долара.

Пореска управа Републике Српске је на рачун јавних прихода Републике Српске у прва четири мјесеца ове године прикупила 775 милиона КМ или 71,1 милион КМ више него у истом периоду 2016, чиме је настављен снажан раст јавних прихода у Српској, саопштено је из Пореске управе.

Од јануара до априла је, када је ријеч о директним порезима, прикупљено 179,2 милиона КМ, што је за 12,8 милиона КМ више него у истом периоду прошле године.

Највећи раст код директних пореза остварен је код пореза на доходак који је наплаћен у износу од 77,2 милиона КМ или 11 одсто више.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!