Култура

Кустурица у Билећи организује такмичење извођача патриотских пјесама

Подијели...


Познати режисер Емир Кустурица и група ентузијаста из Републике Српске организовали су прво Међународно такмичење извођача патриотских пјесама „Клобук 1806“.

Циљ такмичења је учвршћивање националне свијести и патриотизма и подизање интересовања за јуначку историју братских народа.

Такмичење ће бити одржано у Билећи, 9. маја, на дан побједе над фашизмом.

Организатори наводе да је ријеч о дану сјећања на херојство српског и руског народа у борби против фашизма, као и у бици на Клобуку код Требиња у вријеме руско- турског рата 1806. године, гдје је погинуло више од 500 српских и руских војника.

У оквиру културно- забавног програма у Билећи, који су на иницијативу “Руског културног центра” у Републици Српској, припремили Емир Кустурица, управа Билеће,  побратимског руског мјеста Панин и Државног аграрног универзитета из Вороњежа, биће отворене и двије изложбе фотографија.

Збирка фотографија “Ровововско стваралаштво” свједочи о дјелима војника у рововима у другом свјетском рату, док друга изложба “Српска застава на шестом контитенту”  говори о антарктичкој експедицији 2008. године.

У Билећу је најављен долазак учесника међународног конкурса патриотске пјесме из Русије, Бјелорусије, Украјине, Србије и Црне Горе и делегације руских градова побратима.

Други фестивал патриотских пјесама “Клобук 1806” планиран је на јесен у Билећи, када ће бити одржан и православни форум “Срби и Руси, вјековна повезаност”.

Извор:БЛИЦ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!