Европа

Берлускони се враћа на власт заједно са својом 54 година млађом дјевојком

Бивши премијер Италије Силвио Берлускони могао би се поново вратити у парламент након убједљиве побједе десничарске коалиције коју предводи новинарка Ђорђа Мелони, наводи Ројтерс.

Покушаћу да будем плејмејкер у (сљедећој) влади”, рекао је Берлускони присталицама након што је гласао на јучерашњим изборима, алудирајући на жељу да остане на политичкој позорници упркос годинама и слабом здрављу.

Берлускони, који у четвртак пуни 86 година, освојио је више од 50 одсто гласова у трци за Сенат у округу Монца, гдје поседује вилу и локални фудбалски клуб, који је недавно промовисан у највишу дивизију Серије А.

Искусни италијански политичар, који је служио као премијер у четири италијанске владе, имао је тешку операцију срца 2016. године, прележао тежак облик ковида-19 2020, а прошле године је био у болници због више придружених болести, подсјећа Ројтерс.

У парламенту ће му се придружити и његова дјевојка Марта Фасцина (32), која је освојила гласове на Сицилији.

Фасцина би требало да заузме мјесто у Доњем Дому посланика, док је Берлускони изабран у горњи дом Сенат.

Берлускони ће морати да се одрекне мјеста у Европском парламенту, које је освојио 2019, јер није дозвољено паралелно обављање функције и у италијанској и у скупштини ЕУ.

Неки италијански медији су спекулисали да би могао да тражи мјесто предсједника Сената, упркос здравственим проблемима.

Према пребројаним гласовима са више од 90 одсто бирачких мјеста на изборима који су јуче одржани у Италији, странка Браћа Италије Ђорђе Мелони води са више од 26 одсто освојених гласова, у односу на само четири одсто на претходним изборима 2018. године, преноси британска агенција.

Подијели...
Преко
НЕЗАВИСНЕ
Извор
ТАНЈУГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!