Република Српска

Јахорина економски форум:Енергетика шанса за РС. Додик:Угасити несертификоване приватне факултете


Република Српска има ресурсе, али их неадекватно користи, и ми то морамо да осмислимо на најбољи могући начин.

Рекао је ово данас Милорад Додик, предсједник РС, свечано отварајући „Јахорина економски форум 2017“ у хотелу „Термаг“, који је на Јахорини окупио око 400 учесника из РС, БиХ и земаља регије. Током два дана биће одржано десет специјализованих панела, округли сто и пленарна сједница.

Додик је поручио да РС мора много више радити на плану развоја енергетског сектора, инфраструктуре и привреде у цјелини, с циљем већег и продуктивнијег запошљавања и бриге о младима. Подсјетио да је РС у протеклу годину, од прошлогодишњег форума, реализовала неколико великих инвестиција, наводећи као примјер отварање Термоелектране Станари.

„То нас је понукало да озбиљније размишљамо о новим енергетским пројектима, јер сматрамо да је то развојна шанса. У овој години РС ће отворити и 35 километара аутопута и спојићемо Бањалуку и Добој с намјером да даље градимо према Бијељини, а очекујемо да ће и аутопут који се гради од Сарајева ка Сави, ка граници са ЕУ, имати своју динамику“, рекао је Додик. Истакао је како је значајно питање данас запошљавање и како то учинити, наводећи да, с друге стране, постоје људи који на неки начин бирају послове или не желе да раде.

„За развој економије кључно питање је стабилност, прије свега политичка, и то нам у континуитету не иде на руку“, закључио је Додик.

Горан Рачић, предсједник Организационог одбора „Јахорина економског форума“ и предсједник Удружења економиста – “SWOT”, указао је управо на неопходност регионалне сарадње и стабилности.

„Жеља нам је да отворимо дијалог о свим питањима битним за развој наше економије, а имамо срећу да је предсједник Додик препознао нашу идеју и подржао нас“, истакао је Рачић.

Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ, поручио је да мале економије, попут БиХ и њених ентитета, морају да размишљају на два начина, на велико и на мало.

„Морате размишљати на велико, јер поред себе имате и друге партнере у региону, ту је Турска, а да не спомињем Кину. И трговина унутар региона велики је потенцијал“, рекао је Вигемарк. Нагласио је да му је жеља да се повећа и обим трговине с ЕУ, која чини 76 одсто укупне трговине, напомињући да је Унија истовремено и највећи инвеститор у региону.

„Транспорт и инфраструктура есенцијални су за раст економије, читав регион мора да се развија брже. Скренуо бих пажњу и на један неочекиван аспект Реформске агенде. Тај неочекиван аспект јесте да РС и ФБиХ раде заједно. Ентитети су премало тржиште, због чега је од суштинског значаја јединствено тржиште у БиХ „, поручио је Вигемарк.

Министар привреде Србије Горан Кнежевић истакао је да је јединствено тржиште региона услов за економски развој.

„Успостављање царинске уније у кратком року би резултирало запошљавањем 80.000 особа у региону“, нагласио је српски министар привреде.

Један од уводничара била је Сребренка Голић, министар за просторно уредење, грађевинарство и екологију РС, која је навела да се грађевинарство свакодневно суочава с великим изазовима и проблемима.

„У нашој економској политици и агенди за период 2017 – 2020. година зацртали смо грађевинарство као стратешку привредну грану, укључујући и инфраструктурне пројекте“, истакла је Голићева.

Иначе, учесници панел-дискусије Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу РС, Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе РС, Емир Кадрић, генерални директор „Ksela BH“, Снежана Мрда-Баџа, директорица „Урбис центра“, Слободан Станковић, сувласник „Интеграл инжењеринга“, те Душан Топић, директор „Аутопутева РС“, говорили су о инфраструктурним радовима као замајцу малих економија, о инвестицијама, домаћим потребама и капацитетима, те наступу на страним тржиштима.

У августу буџетски суфицит РС од 500 милиона

Милорад Додик је данас рекао да су у озбиљној фази разговори о реструктуирању свих дугова буџета, те рачуна буџета локалних заједница, најавивши да се до краја августа очекује њихова реализација, „након чега би РС била у буџетском суфициту од 500 милиона КМ“.

„То би се једнократно ријешило тако што би се исплатиле те обавезе и дуговања, а учинило да просјечна каматна стопа од 4,7 одсто постане драматично мања и, са осигурањем, не би требало да пређе један одсто задужења, са грејс периодом од двије године и роком враћања 10 година“, рекао је Додик.

Србија прва земља партнер

Милорад Додик рекао је да је у плану да сваке године једна земља буде суорганизатор с Кабинетом предсједника РС и Удружењем економиста РС – “SWOT.”

„Наша жеља је да то прво буду земље региона, а већ сљедеће године Србија“, нагласио је Додик.

Угасити несертификоване приватне факултете

“Јавно говорим о томе, јер се дође у позицију да се морају доносити закони и ригорозна рјешења и да се ствара полако атмосфера за то”, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да се залаже да се фаворизује одговорност јавних факултета, а да се сви они приватни факултети који не могу тренутно издржати сертификацију, одмах угасе.

Додик је рекао да се залаже за “ригорозне мјере”.

“Ако не урадимо нешто ригорозно, направићемо декадентну генерацију”, изјавио је Додик на Јахорини, говорећи о квалификованој радној снази у БиХ.

Он је истакао да је Болоња девастирала традиционална образовања.

“Јавно говорим о томе, јер се дође у позицију да се морају доносити закони и ригорозна рјешења и да се ствара полако атмосфера за то”, рекао је Додик.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!